Επικαιρότητα

Καραμανλής: Λάθος η πολιτική της Ευρώπης στην Ουκρανία - Τι ανέφερε για Τουρκία, ΑΟΖ και Δ.Βαλκάνια

Καραμανλής: Λάθος η πολιτική της Ευρώπης στην Ουκρανία - Τι ανέφερε για Τουρκία, ΑΟΖ και Δ.Βαλκάνια
Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά
Έντονα κριτική θέση πήρε ο Κώστας Καραμανλής για την πολιτική της Ευρώπης στο ουκρανικό
Η τακτική της Ευρώπης στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση του πολέμου τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αντώνη Σαμαρά, άσκησε κριτική σε οξύτατους τόνους προς την κυβέρνηση, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το ουκρανικό, από το βήμα της εκδήλωσης για το βιβλίο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» του Μανώλη Κοττάκη.

Σύμφωνα με το Bankingnews.gr «Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών όπως βέβαια και των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της ορατά από καιρό έγιναν ορατά και αυταπόδεικτα. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους», επεσήμανε κατ' αρχάς ο πρώην πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη γραμμή αντί να αναζητά λύση στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ

«Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση ολοένα και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και τη διαιώνιση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότητα είτε σε διαρκή και περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες με κύριο θύμα και την Ουκρανία και το λαό της αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από 80 χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει», ανέφερε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

O κίνδυνος στα Δυτικά Βαλκάνια και η ΑΟΖ

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις είπε πως «σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια. Για τη στάση της Τουρκίας ο κ. Καραμανλής ανέφερε οτι «η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων».

Κυρίες και Κύριοι

Μια καταληκτική αναφορά για το μείζον εθνικό θέμα. Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων.

Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό.

Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης