Ενέργεια

Montel: Τι θα αλλάξει στην ενεργειακή πολιτική με τη νίκη της Λεπέν στην Γαλλία

Montel: Τι θα αλλάξει στην ενεργειακή πολιτική με τη νίκη της Λεπέν στην Γαλλία

 Πως διαμορφώνονται οι δυνάμεις

 

Το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της Γαλλίας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, φέρνοντας το κόμμα – το οποίο θέλει να σταματήσει την κατασκευή αιολικών πάρκων και να αναπτύξει μαζικά την πυρηνική ενέργεια – πιο κοντά στο απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το RN κέρδισε το 33,13% των ψήφων με τους συμμάχους του, ακολουθούμενο από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με 27,99% και τη συμμαχία Ensemble του σημερινού προέδρου Emmanuel Macron με 20,05%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με γκάλοπ, το RN θα μπορούσε να κερδίσει από 240 έως 270 έδρες στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, κάτι που θα του έδινε σχετική πλειοψηφία. Αυτές οι προβλέψεις είναι ωστόσο «εύθραυστες» σε αυτό το στάδιο, καθώς περιλαμβάνουν σημαντικό περιθώριο αβεβαιότητας, προειδοποίησαν οι δημοσκόποι.

Η αριστερή συμμαχία NFP θα κέρδιζε μεταξύ 180 και 200 ​​έδρες, έως και 30 έως 50 έδρες, και η συμμαχία του Macron, Ensemble θα κέρδιζε 60 έως 90 έδρες, με πτώση 190 έως 160 έδρες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Εάν το RN κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, που σημαίνει ότι θα είχε τουλάχιστον 289 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, ο Macron πιθανότατα θα εμπιστευόταν στον πρόεδρο του κόμματος, Jordan Bardellα, το καθήκον να συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση και τον διόρισε πρωθυπουργό.

Υπέρ υποψηφίου με δημοκρατικές αρχές

Σε περίπτωση σχετικής πλειοψηφίας, που σημαίνει λιγότερες από 289 έδρες, ο Bardellα, έχει προειδοποιήσει ότι δεν επιθυμούσε να γίνει πρωθυπουργός καθώς η κυβέρνησή του θα μπορούσε να ανατραπεί με προτάσεις δυσπιστίας.

Σε μια δήλωση την Κυριακή, ο Macron κάλεσε σε μια «ευρεία, ξεκάθαρα δημοκρατική συγκέντρωση» κατά του RN για τον δεύτερο γύρο, χωρίς να δώσει σαφείς οδηγίες ψηφοφορίας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Gabriel Attal, είπε σε μια ομιλία του ότι οι υποψήφιοι από την πλειοψηφία που ήρθαν τρίτοι θα αποσυρθούν υπέρ ενός «υποψηφίου που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας», για να μπλοκάρουν το RN.

Η ομάδα του Attal επιβεβαίωσε στον Montel αργότερα σήμερα ότι οι αποσύρσεις θα ισχύουν ακόμη και αν οι υποψήφιοι που είναι πιο πιθανό να νικήσουν έναν υποψήφιο RN προέρχονται από το ακροαριστερό LFI.

Η αριστερή πτέρυγα είπε ότι οι υποψήφιοι της που εκλέγονται στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν προκειμένου να αποτρέψουν την ακροδεξιά από το να κερδίσει μια έδρα.

Όλοι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν περισσότερο από 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους έως τις 18:00 CET της Τρίτης.

Ενεργειακή πολιτική

Το ακροδεξιό RN έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 20 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2043, να απαγορεύσει νέα έργα αιολικών πάρκων και να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα του Macron έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 14 αντιδραστήρες νέας γενιάς (EPRs) έως το 2050 και να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με τα σχέδια της τρέχουσας κυβέρνησης.

Το αριστερό NFP έχει θέσει ως προτεραιότητα την ψήφιση νόμου για την ενέργεια και το κλίμα που επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας να μην έχει ακόμη καθοριστεί λόγω της έλλειψης συναίνεσης για το θέμα εντός του συνασπισμού.

Όλα τα μέρη αρνούνται να ανοίξουν την ανανέωση των παραχωρήσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης