Συνεργάτις της Macquarie Green αναλαμβάνει το μεγαλύτερο αιολικό έργο στη Δ. Αυστραλία

Συνεργάτις της Macquarie Green αναλαμβάνει το μεγαλύτερο αιολικό έργο στη Δ. Αυστραλία

Η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025 και θα τεθεί σε λειτουργία το 2027 (RenewEconomy)

Η Green Wind Renewables (ανήκει στον αυστραλιανό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Macquarie Green) ξεκινά το πρώτο της έργο που αφορά στη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου 600 μεγαβάτ (MW) στη Δυτική Αυστραλία το οποίο θα είναι μακράν το μεγαλύτερο αιολικό έργο στο κύριο δίκτυο της Πολιτείας.

Το αιολικό πάρκο Ambrosia θα βρίσκεται δίπλα στην πόλη Moodiarrup  (το σημερινό κέντρο άνθρακα της Πολιτείας) που μετατρέπεται γρήγορα σε σημαντικό κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με δύο από τα μεγαλύτερα έργα μπαταριών της χώρας.

«Το έργο Ambrosia βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια, με τις διαβουλεύσεις με την κοινότητα να ξεκινούν σύντομα, αλλά η κατασκευή έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025 και θα τεθεί σε λειτουργία το 2027», λέει ο Πάτρικ Ράγκαν (Διευθυντής σχέσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη).

Το έργο είναι το πρώτο από τα 4 στη Δυτική Αυστραλία συνολικής ισχύος έως και 2,4 GW που αναπτύσσει η Green Wind ως μέρος μιας συνεργασίας με τη νέα χερσαία επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Aula Energy του Macquarie Group με έδρα την Αυστραλία.

Τα έργα σχεδιάζονται να συνδεθούν στο κύριο δίκτυο Νοτιοδυτικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος (SWIS) της Πολιτείας και ο Ράγκαν λέει ότι η Ambrosia θα είναι «τρεις φορές το μέγεθος» από οποιοδήποτε αιολικό πάρκο που είναι συνδεδεμένο σε αυτό το δίκτυο μέχρι σήμερα.

«Μετακινούμε και τα 4 αιολικά πάρκα (προς τα εμπρός ταυτόχρονα) για να έχουμε οικονομίες κλίμακας.

Οι άλλοι 3 δεν είναι πολύ πίσω», είπε στο RenewEconomy.

Ο Ράγκαν λέει ότι «καλοί τρόποι» σήμαινε ότι δεν μπορούσε να πει πού θα είναι τα επόμενα 3 έργα, υποδηλώνοντας ότι η εταιρεία θέλει να έχει μια βαθιά παρουσία στην κοινότητα.

«Δεν θέλουμε να ενοχλούνται οι άνθρωποι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε υπερβολικά με την κοινότητά σας (μέσω των ΜΜΕ)», λέει.

«Όλα τα αιολικά μας πάρκα βρίσκονται σε ελεύθερη ιδιοκτησία, εκκαθαρισμένες γεωργικές εκτάσεις κοντά σε άκαμπτα μέρη της SWIS, καθώς θεωρούμε ότι είναι η λιγότερο επεμβατική, η πιο επιτυχημένη διαδρομή προς ολοκλήρωση.

Είμαστε μέλος της κοινότητας και ένα από τα μηνύματα που ακούμε δυνατά και καθαρά είναι ότι κάθε φορά που δημιουργείτε μεγάλες υποδομές για τους σκοπούς της ηλεκτρικής ενέργειας, το συναίσθημα είναι ότι όλα τα ηλεκτρόνια παράγονται στη χώρα και μετά μετακινούνται στα μεγάλα πόλη όπου γίνονται τα δολάρια. Πιστεύουμε ότι το ταμείο δέσμευσης της κοινότητας μας επιτρέπει να βοηθήσουμε».

Η GWR διευθύνεται από τον Daniel Thompson ο οποίος ήταν κάποτε ο τοπικός υπεύθυνος ανάπτυξης για την πρώτη πραγματική προσπάθεια της Αυστραλίας για συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια, το φιλόδοξο και τελικά αποτυχημένο έργο Port Augusta 110 MW της αμερικανικής εταιρείας Solar Reserve.

Η Aula Energy διευθύνεται από τον Chad Hymas (πρώην Διευθυντής ανάπτυξης του AusNet) η ομάδα του οποίου περιλαμβάνει τον Andrew Hyland (πρώην μέλος της Engie, πρώην στέλεχος Windlab, Squadron and Transgrid, Evonne Bennet) και τον Tim Michalas (πρώην CWPm, που αγοράστηκε από τη Squadron του Andrew Forrest).

Η σχεδιαζόμενη νέα ισχύς των 2,4 GW είναι απαραίτητη για την παροχή της αναμενόμενης ανάκαμψης της Δυτικής Αυστραλίας στις βιομηχανίες πράσινης ενέργειας.

Η ηλεκτροδότηση, οι νέες πράσινες βιομηχανίες που διυλίζουν κρίσιμα ορυκτά και το πράσινο υδρογόνο αποτελούν μέρος ενός τομέα που (σύμφωνα με τα μοντέλα), θα απαιτήσει επιπλέον 7,2 GW ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια.

Η ίδια μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι αυτό το κενό θα απαιτήσει 51,1 GW νέας γενιάς ή 10 φορές περισσότερο από αυτό που είναι εγκατεστημένο επί του παρόντος στο SWIS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης