Εισβολή της Pacific Green στην Πολωνία με έργα BESS 400 MWh

Εισβολή της Pacific Green στην Πολωνία με έργα BESS 400 MWh

Συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο στόχο της εταιρείας για ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας 12GWh σε 4 παγκόσμιες αγορές (Energy-Storage.news)

Η Pacific Green (εταιρεία ανάπτυξης έργων αποθήκευσης ενέργειας) συμφώνησε να αποκτήσει 2 έργα μεγάλης κλίμακας υπό ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Energy-Storage.news (ειδικευμένη σε θέματα αποθήκυεσης ενέργειας), η απόκτηση αμφότερων των έργων συνολικής ισχύος 400 MWh σηματοδοτεί την πρώτη είσοδο του κατασκευαστή στην Πολωνία η οποία γίνεται γρήγορα βασική αγορά αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Pacific Green έχει θέσει ως στόχο την παράδοση έργων 1GWh στην πολωνική αγορά, μεταξύ ενός παγκόσμιου στόχου 12GWh σε 4 παγκόσμιες αγορές.

Τα περισσότερα μερίδια στα 2 έργα θα αποκτηθούν από έναν άγνωστο «διεθνή προγραμματιστή που είναι παρών στην πολωνική αγορά», με το υπόλοιπο ιδιοκτησίας να μεταφέρεται στην Pacific Green με την επίτευξη ορισμένων ορόσημων.

Το ένα έργο βρίσκεται στην περιοχή της Βαρσοβίας, την πρωτεύουσα του έθνους, και το άλλο στη Νοτιοδυτική Πολωνία, με αιτήσεις πλέγματος που έχουν υποβληθεί και για τα δύο.

Η Pacific Green γνωστοποίησε ότι αναμένεται να συμμετάσχουν στη δημοπρασία Πολωνικής Αγοράς Δυναμικότητας του 4ου τριμήνου και θα μπορούσαν να φτάσουν σε κατάσταση έτοιμη προς κατασκευή το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εάν επιτύχουν στην πρόσκληση.

Η αγορά χωρητικότητας αναμένεται να υποστηρίξει τη σημαντική ανάπτυξη στον πολωνικό τομέα αποθήκευσης ενέργειας.

Σε ένα άρθρο με χορηγία για το Energy-Storage.news που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2023, αναλυτές από την ερευνητική εταιρεία LCP Delta σημείωσαν ότι η Πολωνία «φαίνεται έτοιμη να ηγηθεί της ανάπτυξης αποθήκευσης μπαταριών στην Ανατολική Ευρώπη».

Οι Σιλβέστρος Βλαχόπουλος και Jon Ferris της LCP Delta έγραψαν ότι 9 GW έργων BESS είχαν προσφερθεί συνδέσεις στο δίκτυο από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) PSE, ενώ 16 GW έργων είχαν εγγραφεί για τον τότε εν εξελίξει γύρο δημοπρασιών της αγοράς χωρητικότητας μέχρι εκείνο το σημείο.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε μόνο περίπου 10 MW αποθήκευσης μπαταριών συνδεδεμένη στο δίκτυο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Η σημαντική μεταρρύθμιση των αγορών εξισορρόπησης είχε ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά δυναμικότητας και στην πρώτη τέτοια δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το 2022 είχαν ανατεθεί συμβάσεις σε τέσσερα έργα BESS συνολικής ισχύος 150 MW. 


Επενδύσεις της Pacific Green σε άλλες χώρες

Η εταιρεία έχει συσταθεί στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, με έδρα το Λονδίνο. Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία προμήθειας BESS 1.500 MWh με την Trina Storage (βραχίονας αποθήκευσης ενέργειας της παγκόσμιας εταιρείας ηλιακών φωτοβολταϊκών Trina Solar) και αναπτύσσει έργα σε περιοχές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία (αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο 6 έργων ισχύος 500 MW στα τέλη του 2023) και η Αυστραλία (έχει εξασφαλίσει συμφωνίες γης, συμπεριλαμβανομένης μιας για μια τοποθεσία στη Βικτώρια που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 1 GW/2,5 GWh περιουσιακών στοιχείων αποθήκευσης ενέργειας).


Διαγωνισμοί για έργο 263
MW/900MWh στο εργοστάσιο PHES

Ο κρατικός όμιλος PGE (ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας με βάση τα έσοδα από τις πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη), ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για εργολάβους για να εργαστούν στο μεγαλύτερο προγραμματισμένο έργο BESS της χώρας μέχρι σήμερα.

Στις 6 Ιουνίου γνωστοποίησε ότι ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μια διαδικασία προμήθειας για το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης BESS με ισχύ 263 MW και χωρητικότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 900 MWh.

Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στο Żarnowiec, ένα χωριό στη βόρεια Πολωνία και θα κατασκευαστεί κοντά στο ESP Żarnowiec, μια αντλούμενη εγκατάσταση αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας (PHES) στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου PGE.

Η πρόσκληση θα διεξαχθεί ως ανοιχτός διαγωνισμός σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και η εταιρεία σχεδιάζει να την ξεκινήσει επίσημα τις επόμενες ημέρες. Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συμμετοχής έχουν ήδη δημοσιευθεί μαζί με άλλες πληροφορίες στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και στον ιστότοπο αγορών του ομίλου PGE.


Μελλοντικές κινήσεις και
προειδοποίηση

Ο Dariusz Marzec (Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου PGE), δήλωσε ότι «η εταιρεία επιταχύνει τις επενδύσεις της στην αποθήκευση μπαταριών λόγω της αύξησης του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο».

Το Żarnowiec BESS θα παρέχει υπηρεσίες δικτύου στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSO) και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παραγωγής των αιολικών πάρκων τόσο στην ξηρά όσο και στην υπεράκτια περιοχή στην κοντινή Βαλτική Θάλασσα που θέλει να κατασκευάσει η PGE.

Υπάρχει μια συμφωνία σύνδεσης με το δίκτυο, καθώς και συμφωνίες παραχώρησης (θεωρείται ότι είναι η πρώτη για την πολωνική αγορά) και μια αίτηση που υποβλήθηκε για πιστοποίηση της αγοράς δυναμικότητας.

Η PGE ανέφερε ότι θα υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά την πανδημία, αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (64 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) συνολικά, συμπεριλαμβανομένων λίγο πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ και περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Οι όροι για τη λήψη αυτής της χρηματοδότησης καθιστούν απαραίτητο το έργο του διαγωνισμού να τεθεί σε απευθείας σύνδεση εντός του χρονοδιαγράμματος, είπε η εταιρεία.

Αν και η αγορά χωρητικότητας θεωρείται ως μια σημαντική νέα πηγή μακροπρόθεσμης βεβαιότητας εσόδων για το BESS στην Πολωνία, ακούστηκε πρόσφατα μια προειδοποίηση ότι οι προτεινόμενοι παράγοντες υποβάθμισης 57% θα μπορούσαν να μειώσουν την πρόοδο της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης