Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι μέλλει γενέσθαι από την ακύρωση της αγοράς σκανδιναβικών παραγώγων ενέργειας από το ΕΕΧ

Τι μέλλει γενέσθαι από την ακύρωση της αγοράς σκανδιναβικών παραγώγων ενέργειας από το ΕΕΧ
Το EEX ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί τη δική του επιχειρηματική στρατηγική για τη σκανδιναβική περιοχή
Η ανακοίνωση του κεντροευρωπαϊκού ενεργειακού χρηματιστηρίου (EEX) την Τετάρτη (26/6) ότι ακύρωσε τη συμφωνία για την εξαγορά των σκανδιναβικών παραγώγων ενέργειας του Nasdaq δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά, δήλωσαν στο Montel αρκετοί traders, ενώ αντίθετα, άλλοι δήλωσαν ότι τονώνει τον ανταγωνισμό.

«Η απόφαση του EEX δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε στο Montel ο Mats Persson, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών ενέργειας της Fortum, αφού το κεντροευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας με έδρα τη Λειψία ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη συμφωνία για την αγορά των σκανδιναβικών παραγώγων ενέργειας.

Δεν είναι πλέον σαφές τι θα συμβεί με τη μεγαλύτερη αγορά χρηματοοικονομικών παραγώγων ενέργειας στη σκανδιναβική ζώνη, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε δε, σε μια πρόσφατη πρόταση που θα επέτρεπε στον Nasdaq να εγκαταλείψει την αγορά σχετικά γρήγορα, χρησιμοποιώντας μια ρήτρα εξόδου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σκανδιναβική Ένωση Εμπόρων Ηλεκτρικής Ενέργειας (Naet) επέκρινε την πρόταση αυτή, διότι επέτρεπε στον Nasdaq να κλείσει το κέντρο εκκαθάρισης εντός 12 μηνών.

«Θέλουμε μια ρευστή και διαφανή αγορά. Η αβεβαιότητα που προκύπτει από τη σημερινή απόφαση είναι ατυχής», δήλωσε ο Trond Strom, πρόεδρος της Naet.

Ο Persson δήλωσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προχωρήσουν το EEX και το αντίπαλο χρηματιστήριο Nord Pool, που ανήκουν στην Deutsche Borse και την Euronext αντίστοιχα, μετά τη ματαίωση της συμφωνίας.

Για τη Nord Pool

«Η Nord Pool έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ίσως η λήξη της συμφωνίας με τον Nasdaq να σημαίνει επίσης ότι το EEX θα επικεντρωθεί σε ισχυρότερη οργανική ανάπτυξη στις Σκανδιναβικές χώρες. Όλα μένουν ανοιχτά», δήλωσε ο Persson.

Το EEX ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί τη δική του επιχειρηματική στρατηγική για τη σκανδιναβική περιοχή, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σε σχετικό αίτημα του Montel.

Ο Nasdaq και η Nord Pool αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνούσε από τον περασμένο Αύγουστο κατά πόσον η εν λόγω συμφωνία θα παραβίαζε τον υγιή ανταγωνισμό.

Ο Rolf Helge Sorensen από την Bergen Synergy, δήλωσε ότι ο τερματισμός ήταν καλός από την άποψη του ανταγωνισμού, καθώς θα μπορούσε να καταστήσει το EEX υπερβολικά κυρίαρχο παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης