Ενέργεια

Τα σχέδια της Λεπέν για την πυρηνική ενέργεια θα καταστρέψουν τους ανταγωνιστές της EDF (Montel)

Τα σχέδια της Λεπέν για την πυρηνική ενέργεια θα καταστρέψουν τους ανταγωνιστές της EDF (Montel)
Η πώληση της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει τις τιμές στις γειτονικές χώρες
Σχετικά Άρθρα
Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν (RN) θέλει να καθιερώσει μια σταθερή τιμή κοντά στο κόστος παραγωγής για το σύνολο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της κρατικής EDF, δήλωσε στο Montel ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα ενέργειας Jean-Philippe Tanguy.

Η κίνηση αυτή θα σήμαινε «το τέλος των ανταγωνιστών της EDF που δεν διαθέτουν δυναμικό παραγωγής», δήλωσε ο Jacques Percebois, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Creden.

«Ο ανταγωνισμός δεν θα μπορεί να υφίσταται πλέον, διότι θα υπάρχει ενιαία τιμή, ενιαία τιμή στα δίκτυα και ενιαία τιμή στους φόρους», πρόσθεσε ο Creden.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα επέτρεπε στους περίπου 30 κύριους προμηθευτές της γαλλικής αγοράς να διαφοροποιηθούν από την EDF, δήλωσε ο Gery Lecerf, πρόεδρος της Afieg, της ένωσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Ωστόσο, το σημερινό σύστημα, όπου οι τιμές χονδρικής αναπροσαρμόζονται στο οριακό κόστος του τελευταίου σταθμού παραγωγής ενέργειας που θα ενεργοποιηθεί για να καλύψει τη ζήτηση, δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις, δήλωσε ο Tanguy.

Μια σταθερή τιμή ενέργειας θα ήταν φθηνότερη από τις τιμές της αγοράς, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αντιρρήσεις

Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητήθηκαν πάντως έντονα από τον Jules Nyssen, πρόεδρο του λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας SER, ο οποίος δήλωσε ότι το κόστος της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας εκτιμάται σήμερα από τη γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας σε περίπου 60 ευρώ/MWh, την ίδια τιμή με τις γαλλικές συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2026 και το 2027.

Το σχέδιο του RN για την καθιέρωση σταθερής τιμής μέσω κεντρικής δημοπρασίας θα ήταν «ακριβότερο από το σημερινό ισοδύναμο, επειδή θα αναγκαζόμασταν να εισάγουμε με υψηλότερο κόστος και με λιγότερο βέλτιστο τρόπο», δήλωσε ο Yves Le Thieis, αναλυτής της Compass Lexecon, αναφερόμενος στις συμβάσεις ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας που η Λεπέν σχεδιάζει να υπογράψει με τους γείτονες της Γαλλίας.

Υψηλότερες τιμές

Η πώληση της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει επίσης τις τιμές στις γειτονικές χώρες, δεδομένου ότι η αγορά δεν θα είναι πλέον «βελτιστοποιημένη» χάρη στη σύζευξη της αγοράς, πρόσθεσε ο Le Thieis.

«Όλοι θα έπεφταν έξω αν ερχόταν κάποια αλλαγή στη ζήτηση, για παράδειγμα λόγω του καιρού», δήλωσε ο Robert Jackson-Stroud, αναλυτής της Icis, προσθέτοντας ότι οι τιμές στις γειτονικές χώρες θα γίνονταν έτσι «πιο ασταθείς».

Η νομική σκοπιμότητα μιας εξόδου από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν ήταν επίσης εξασφαλισμένη, δήλωσε ο Le Thieis.

«Πρόκειται για κεντρικό πυλώνα της ΕΕ και δεν βλέπω πώς είναι δυνατόν χωρίς πολυετείς διαπραγματεύσεις να αλλάξει το σύστημα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης