Τελευταία Νέα

Σε ΣΔΙΤ 18 δισ. σε Ελλάδα και Ρουμανία στοχεύει η INTRAKAT  

Σε ΣΔΙΤ 18 δισ. σε Ελλάδα και Ρουμανία στοχεύει η INTRAKAT   
Το 2026 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης

Σε νέα έργα ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων και ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, ύψους 18 δισ. ευρώ, στοχεύει ο όμιλος Intrakat τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ενισχύσει το υφιστάμενο ανεκτέλεστο των 4,9 δισ. ευρώ. Εχθές, κατά την ενημέρωση εκπροσώπων της επενδυτικής κοινότητας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών συμμετοχών σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, καθώς και άλλων χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων, ενώ τόνισε τη σημασία της ρουμανικής αγοράς στη οποία στοχεύει σε τετραπλασιασμό των εσόδων.

Ο κ. Εξάρχου εκτίμησε ότι τόσο η Intrakat, όσο και η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, θα κλείσουν με θετικό αποτέλεσμα το 2024. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, το 2026 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έσοδα τα 200 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ΣΔΙΤ το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2023 έκλεισε με ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 410 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Εστιάζοντας στους τρεις στρατηγικούς πυλώνες του ομίλου, που είναι οι κατασκευές, τα ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις και ο τομέας των ΑΠΕ, όπου έχει στο pipeline έργα 2,7 GW, η διοίκηση διέβλεψε πως τα επικείμενα μεγάλα έργα υπόσχονται σημαντικό έργο στο ορατό μέλλον, και πως η Intrakat είναι σωστά τοποθετημένη, με ιδιαίτερα χαμηλό δανεισμό, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή τους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς.

 

Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου με στόχο 30% σε ΑΠΕ

Μάλιστα, όπως παρουσιάστηκε στους αναλυτές, κεντρικός στόχος είναι η αλλαγή του μείγματος στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ώστε να διαφοροποιηθεί και το μείγμα των εσόδων του στο μέλλον. Ειδικότερα, ο τομέας της κατασκευής θα αποτελεί βάσει του σχεδιασμού το 40% του χαρτοφυλακίου από 97% που είναι σήμερα, ενώ από 30% θα αντιστοιχεί σε ΣΔΙΤ & Παραχωρήσεις και ΑΠΕ, έναντι 2% και 1% που ήταν αντίστοιχα το 2023. 

Ο κ. Εξάρχου τόνισε τη σημασία και τη δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει τον όμιλο στην ταχύτερη υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού στην ενέργεια, έχοντας ως στόχο την αύξηση των εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα αυτή. Ήδη, η εταιρεία έχει δρομολογήσει επενδύσεις ισχύος 500MW για την επόμενη διετία και προσδοκά να έχει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ το 2026. 

Ο επικεφαλής της Intrakat χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη ΔΕΗ ως «δικλείδα ασφαλείας», σημειώνοντας ότι η ενεργειακή αγορά αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με περισσότερο ανταγωνισμό και δυσχερέστερους όρους χρηματοδότησης, και ο συνεταιρισμός με έναν μεγάλο, καθετοποιημένο παίκτη της αγοράς, καθιστά τον σχεδιασμό της Intrakat πιο ασφαλή. 

Μία ακόμα αλλαγή στην οποία στοχεύει η διοίκηση του ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι και αυτή του γεωγραφικού μείγματος, με την προσδοκία η βαρύτητα της Ρουμανίας να αυξηθεί από το σημερινό 8% σε 25%. Στα πλεονεκτήματα της εν λόγω αγοράς έγκειται η υψηλή διαθεσιμότητα και απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα, με την προώθηση των ΣΔΙΤ και των έργων παραχώρησης, για τα οποία η Intrakat ενδιαφέρεται ζωηρά. 

Επίσης, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ. Πάνω από το 50% των πόρων που κατευθύνονται στη Ρουμανία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι 17,5 από τα 28,5 δισ. ευρώ, διοχετεύονται στον κλάδο των κατασκευών. Στον δε τομέα της ενέργειας, για το 2026 προβλέπεται η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ να έχει ανέλθει σε 16 GW από 11,2GW το 2023, ενώ η στρατηγική θέση της χώρας, ειδικά κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να επισπεύσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ. Η χώρα έχει λάβει από την Ε.Ε. κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενώ 

Ακόμη, o κ. Εξάρχου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν και πιθανές εξαγορές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και όχι μόνο στον κατασκευαστικό. Παράλληλα, θα προωθηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη αξιοσημείωτων χαρτοφυλακίων, όπως η λατομική δραστηριότητα και η διαχείριση κτηρίων και υποδομών, μέσω των θυγατρικών της ΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Λατομεία Α.Ε και AKTOR Facility Management, με στόχο την αύξηση των εσόδων από αυτούς τους δύο τομείς. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης