Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Αιτίες αύξησης του πλεονάσματος στην αγορά πετρελαίου

IEA: Αιτίες αύξησης του πλεονάσματος στην αγορά πετρελαίου

Η παγκόσμια ζήτηση του «μαύρου» χρυσού θα αυξηθεί λίγο κάτω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος

Η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και η αυξανόμενη προσφορά αναμένεται να αυξήσουν το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου, όπως υποστηρίζει μέσω έκθεσης που δημοσίευσε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης του εν λόγω καυσίμου αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς προχωρούν οι ενεργειακές μεταβάσεις.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί χαλαρώνοντας τις πιέσεις της αγοράς και ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε επίπεδα αόρατα εκτός της κρίσης του Covid, σύμφωνα με τις νέες προοπτικές μας για την αγορά πετρελαίου.


Συνοπτικά η έκθεση του
IEA

Η τελευταία έκδοση της ετήσιας μεσοπρόθεσμης έκθεσης του IEA για την αγορά (Oil 2024), εξετάζει τις εκτεταμένες επιπτώσεις αυτής της δυναμικής για την ασφάλεια του εφοδιασμού πετρελαίου, τη διύλιση, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Διαπιστώνει ότι με βάση τις σημερινές πολιτικές και τις τάσεις της αγοράς, η ισχυρή ζήτηση από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, καθώς και από τους τομείς της αεροπορίας και των πετροχημικών, πρόκειται να οδηγήσει σε υψηλότερη χρήση πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.

Αλλά αυτά τα κέρδη θα αντισταθμίζονται όλο και περισσότερο από παράγοντες όπως η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι βελτιώσεις στην απόδοση καυσίμου στα συμβατικά οχήματα, η μείωση της χρήσης πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή και οι διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα, μια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης από τώρα έως το 2030.

Το πιθανό αποτέλεσμα είναι ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις αγορές πετρελαίου (συμπεριλαμβανομένων των οικονομιών παραγωγών στον ΟΠΕΚ και πέραν αυτού, καθώς και για τη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ).

Η τελευταία μηνιαία Έκθεση του Οργανισμού για την Αγορά Πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε μαζί με την ετήσια έκθεση, διαπιστώνει ότι η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και η αύξηση της παραγωγής επηρεάζουν τις αγορές και στο εγγύς μέλλον.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί λίγο κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως φέτος, ενώ οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ οδηγούν σε υψηλότερη παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης