Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκτακτη συνεισφορά 33% για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023

Έκτακτη συνεισφορά 33% για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023
Τι αναμένεται να διευκρινιστεί

Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στον REAL FM, ανακοίνωσαν την επιβολή έκτακτης συνεισφοράς 33% επί των πλεοναζόντων κερδών των διυλιστηρίων για το έτος 2023.

Ως πλεονάζοντα κέρδη λογίζονται τα ποσά που υπερβαίνουν τον Μ.Ο. αποτελεσμάτων για τα έτη 2018 – 2021.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εισφορά είχε επιβληθεί και στα κέρδη του 2022.

Αναλυτικότερα:

Α. Επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης

Σε συνέχεια της επιβολής έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης για το έτος 2022, θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιρειών του φορολογικού έτους 2024.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από 1ης/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη ευάλωτων ομάδων

«Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη του προυπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως «δεν δημεύουμε τα κέρδη και δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

Αναμένεται να αποσαφηνιστεί πώς θα εφαρμοστεί η εισφορά του 33% και αν θα συμπεριλάβει όπως και την προηγούμενη φορά, δηλ. το 2022, τα κέρδη μετά την αποφορολόγησή τους από τη χρήση για την οποία μιλάμε.

Εάν για παράδειγμα, η εισφορά υπολογιστεί στα κέρδη προ φόρων αφαιρουμένου του Μ.Ο. της περιόδου 2018-2021 προαυξημένου κατά 20%, τότε οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ, που είναι υψηλότερα σε σχέση με τα 300 εκατ. και ποσά χαμηλότερα από αυτό το νούμερο που εξετίμησε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Για όλα αναμένεται η εξειδίκευση της εφαρμογής του νομοθετήματος που θα προσδιορίσει επακριβώς ποια θα είναι η επιβάρυνση των εταιρειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης