Οι τρεις κατηγορίες έργων που θα αφορά η ρύθμιση
Ρύθμιση για την επιστροφή εγγυητικών επιστολών στους κατόχους φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων τα οποία έχουν «βαλτώσει» έχει ετοιμάσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση η οποία εντάσσεται στην στρατηγική του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης για ξεκαθάρισμα της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου αναμένεται να περιληφθεί σε ένα από τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή προς ψήφιση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, οι προβλέψεις επιστροφής των εγγυητικών επιστολών πιθανώς θα αφορούν τρεις κατηγορίες έργων.
Έργα που θα αποσυρθούν οριστικά
Η πρώτη κατηγορία θα αφορά όσα έργα αποσυρθούν οριστικά και ειδικότερα επενδυτές που αναπτύσσουν φωτοβολταϊκούς ή αιολικούς σταθμούς οι οποίοι έχουν λάβει όρους σύνδεσης και συμμετείχαν σε κάποιον διαγωνισμό αλλά δεν είχαν καταφέρει να πάρουν «ταρίφα» για τα συγκεκριμένα έργα. Επίσης, θα αφορά και κατόχους μικρών έργων έως 500 kW και έργα έως 1 MW για Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίοι είχαν συνάψει σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, δηλαδή έχουν πάρει «ταρίφα» εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, αλλά για κάποιο λόγο δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τα έργα.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων θα προταθεί να επιστρέφονται όλες οι εγγυητικές επιστολές (προτεραιότητας, διμερούς σύμβασης κ.ά.) που έχουν υποβληθεί.
Stand by επενδυτές
Η δεύτερη κατηγορία θα αφορά επενδυτές που επιλέξουν να παραμείνουν «stand by» για υλοποίηση, εάν κάποια στιγμή, εντός της επόμενης πενταετίας, βρεθεί διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος. Γι΄ αυτά τα έργα θα επιστρέφονται οι εγγυητικές που έχουν υποβληθεί στον αρμόδιο Διαχειριστή για τη διατήρηση των αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης των σταθμών, ενώ παράλληλα θα διατηρούνται σε εκκρεμότητα οι σχετικές αιτήσεις. Εάν τελικά πάρουν όρους σύνδεσης τότε θα υποβάλλεται εκ νέου η σχετική εγγυητική επιστολή.
Έργα που δεν προχωρούν
Η τρίτη κατηγορία θα αφορά κατόχους σταθμών ΑΠΕ οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή διμερούς σύμβασης (PPA) αλλά το έργο δεν προχωρά. Και αυτοί θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα επιστροφής της εγγυητικής.
Μάλιστα, στη συνέχεια προτείνεται να μπορεί ο Διαχειριστής θα κατατάσσει την αίτηση εκ νέου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο προτεραιότητας για τη χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης. Ωστόσο, η αίτηση δεν θα μπορεί να καταταχθεί σε ανώτερη κατηγορία προτεραιότητας σε σχέση με αυτή που είχε το έργο πριν το αίτημα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται και ρύθμιση που θα φέρνει γενναίες εκπτώσεις στις εγγυητικές επιστολές που καταθέτουν οι επενδυτές νέων έργων ΑΠΕ για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού. Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις για τους επενδυτές από την προωθούμενη από το υπουργείο κατάργηση των επιδοτήσεων για τα νέα έργα ΑΠΕ προκειμένου να μη μειωθεί το ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων.
www.worldenergynews.gr