Τελευταία Νέα

Σε holding companies θα μπουν τα προς αξιοποίηση «πακέτα» των ακινήτων της ΕΤΑΔ

Σε holding companies θα μπουν τα προς αξιοποίηση «πακέτα» των ακινήτων της ΕΤΑΔ

Στην τελική ευθεία η χαρτογράφηση των ακινήτων

 

Σε εταιρείες συμμετοχών θα ενταχθούν τα «πακέτα» των ακινήτων της ΕΤΑΔ που θα βγάλει προς αξιοποίηση το Υπερταμείο. Όπως είπε εχθές, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το Υπερταμείο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «πάμε στο δόγμα το γρηγορότερο δυνατό», σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Το Υπερταμείο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει η ΕΤΑΔ που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα, έχει ήδη προχωρήσει τους δύο διαγωνισμούς που θα βάλουν στην τελική ευθεία τη χαρτογράφηση τω 36.000 δημόσιων ακινήτων. Η καταγραφή και αξιολόγηση των ακινήτων, που θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, εκτιμάται πως θα δώσει μία δεξαμενή 6.000 ακινήτων τα οποία θα περάσουν στην πίστα της αποτίμησης, ώστε τα 1.000 εξ αυτών να ωριμάσουν για να αξιοποιηθούν.

Το έργο της χαρτογράφησης θα αναλάβουν έως 9 ανεξάρτητοι αποτιμητές με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 2-3 έτη. Αναλόγως πόσοι θα αναδειχθούν θα αναλάβουν έναν όγκο ακινήτων, σε κύκλους των 1.000 ώστε να προχωρήσουν συντονισμένα οι διαδικασίες χαρτογράφησης και προτεραιοποίησης. Κάθε κύκλος 1.000 ακινήτων θα διαρκεί ως επτά μήνες, προκειμένου τα πιο ώριμα ακίνητα να προχωρούν προς αξιοποίηση.

Τι θα αναλάβει ο ανάδοχος

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζητδάκης, για την αξιοποίηση «δεν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Αλλά θα γίνουν holding companies, έτσι θα βγουν διαφορετικά “πακέτα” με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες». Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη φύση του κάθε διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα αναλάβει το 49% με 51% της εταιρείας συμμετοχών και το management, καθώς και τη διαχείριση του συνόλου των ακινήτων εκάστοτε «πακέτου».

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, τις επόμενες ημέρες, θα υπογραφεί συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΤΑΔ με το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, που επί της ουσίας θα σκοπεί στην αξιοποιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Πρεμιέρα αυτής της συνεργασίας θα είναι το ακίνητο του Ταε-Κβο-Ντο στο Φάληρο για το οποίο ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Έτσι, μια μεικτή ομάδα της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει από κοινού σε έρευνα αγοράς, ώστε να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης