Επικαιρότητα

Δούκας: Η επιτυχία της πράσινης μετάβασης θα εξαρτηθεί από την συμπερίληψη όλων των πολιτών

Δούκας: Η επιτυχία της πράσινης μετάβασης θα εξαρτηθεί από την συμπερίληψη όλων των πολιτών
Το μήνυμα-σπόντα στον Νίκο Ανδρουλάκη
Την άποψή του σχετικά με το κατά πόσο η Ευρώπη είναι κοντά στο να πετύχει την πράσινη ενεργειακή μετάβαση εξέθεσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας σήμερα (18/6) από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.

«Όπως ξέρετε η κλιματική κρίση είναι μία υπαρξιακή απειλή. H Ευρώπη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να υιοθετεί πολιτικές για να είναι στην πρωτοπορία. Μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας έλαβε γενναίες αποφάσεις για ένα μεγάλο πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μπήκε πρώτη θα έλεγα σε σχέση με τις άλλες ηπείρους σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει. Και δεν έχει πετύχει διότι δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική και να αφορά όλο τον κόσμο. Αντίθετα, δίνεται συνέχεια η αίσθηση ότι αφορά λίγες, πολύ μεγάλες εταιρείες και κάποιους προνομιούχους και όχι συνολικά την κοινωνία και τους πολίτες. Ο λαϊκισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας, αυξάνονται ακριβώς πάνω σε αυτήν την λογική: Ότι, δηλαδή, η πράσινη μετάβαση δεν είναι τόσο δίκαιη όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Δούκας.

Στη συνέχεια , ο κ. Δούκας παρέθεσε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα.

«Πρώτον, από τη μία μιλάμε για κλιματική ουδετερότητα το 2050 και από την άλλη συνεχίζουμε και κλείνουμε το μάτι στις πετρελαϊκές και τις εξορύξεις. Μπερδεύουμε τα λόγια μας και δεν λέμε ξεκάθαρα ότι η βασική αιτία για την κλιματική κρίση είναι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η καύση των ορυκτών καυσίμων.
Δεύτερον, η λύση δεν μπορεί να είναι οι ίδιες οι πετρελαϊκές εταιρείες, να φτιάχνουν τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Να καταλαμβάνουν δηλαδή όλο τον ηλεκτρικό χώρο, να πουλάνε μετά την πράσινη ενέργεια και οι πολίτες να προσπαθούν να βγάλουν άκρη με το χρώμα του τιμολογίου. Και βεβαίως, δεν μπορεί να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς να επιδοτούν, με δικά μας χρήματα δηλαδή, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Τι θα έπρεπε να γίνει; Θα έπρεπε να υπάρχει ενεργειακή δημοκρατία. Οι ίδιοι πολίτες να αισθάνονται και να είναι στην πράξη συμμέτοχοι. Να μπορούν δηλαδή οι ίδιοι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, όχι για κερδοφορία, αλλά για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ανάγκες, για να έχουν μια άλλη προοπτική» υπογράμμισε ο κ. Δούκας.

Η απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη


Στον απόηχο όσων δήλωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλακης απειλώντας με διαγραφές όσους μετά τη συνεδρίαση των κομματικών Οργάνων, συνεχίσουν να έχουν τοξικό λόγο, ο Χάρης Δούκας, έκανε εκτενή αναφορά, λέγοντας πως η διαφορετική άποψη είναι πλούτος και όχι τοξικότητα.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ρεαλιστές και να εστιάσουμε σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα θέματα, και να έχουμε την τις απόψεις και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα, υπογράμμισε ο κ. Δούκας προσθέτοντας ότι δεύτερο ζητούμενο είναι να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια πλατφόρμα αλλά πως θα δώσουμε λύσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης