Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η Volkswagen πρωτοπορεί στον πράσινο χάλυβα (cleantechnica)

Η Volkswagen πρωτοπορεί στον πράσινο χάλυβα (cleantechnica)

Συνεργασία της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με την Vulcan Green Steel για χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα - Θα καλυφθούν έως και 300.000 τόνοι ετήσιων αναγκών του μετάλλου στην Ευρώπη

Η Volkswagen AG και η Vulcan Green Steel η οποία εδρεύει στο Ομάν (μεγαλύτερο εργοστάσιο χάλυβα στον κόσμο έτοιμο για πράσινο υδρογόνο, που εξυπηρετεί βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αιολική ενέργεια και οι κατασκευές, προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Volkswagen για πράσινο χάλυβα.

Συγκεκριμένα θα καλυφθούν έως και 300.000 τόνοι ετήσιων αναγκών χάλυβα της Ευρώπης.

Όπως υποστηρίζει το cleantechnica.com, οι όγκοι χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που η Volkswagen AG αναμένει να παραγγείλει, θα καλύπτουν σημαντικό ποσοστό των συνολικών αναγκών σε χάλυβα και θα χρησιμοποιούνται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής του Ομίλου από το 2027 και μετά.

Η στρατηγική από ορυχείο σε μέταλλο περιλαμβάνει από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος στην πράσινη ενέργεια και το υδρογόνο, μέχρι το τελικό επίπεδο χάλυβα.

Η πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή πλατιού χάλυβα στο Ομάν θα εκτείνεται από το εξορυσσόμενο σιδηρομετάλλευμα στην ίδια την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέχρι τη δευτερογενή μεταλλουργία του τελικού χάλυβα.

Πρέπει να τονιστεί ότι στο Ομάν επικρατούν εξαιρετικές συνθήκες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως την αιολική και την ηλιακή.

Οι υψηλές ταχύτητες ανέμου και η ισχυρή, συνεχής ηλιακή ακτινοβολία στην ασιατική χώρα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την παραγωγή χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα με χρήση πράσινου υδρογόνου.

Οι εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή χάλυβα πρέπει να μειωθούν κατά 70%.

Ο χάλυβας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα της Vulcan Green Steel αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή χάλυβα κατά 70% στο μέλλον.


Άλλες συνεργασίες της Volkswagen

Η συνεργασία είναι μια από μια σειρά πρωτοβουλιών του Ομίλου Volkswagen για την επέκταση της χρήσης πράσινου χάλυβα στην παραγωγή.

Εκτός από τη συνεργασία με τη Vulcan Green Steel, η Volkswagen συνεργάζεται με τη Salzgitter AG από το 2022.

Ο Όμιλος έχει επίσης μερίδιο στη σουηδική εταιρεία κατασκευής πράσινου χάλυβα H2 Green Steel μέσω της θυγατρικής της Scania.

Ο Όμιλος Jindal Steel στον οποίο ανήκει η Vulcan Green Steel, είναι ένας διαφοροποιημένος βιομηχανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με δραστηριότητες εξόρυξης χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος και ενέργειας καθώς και δραστηριότητες στην Ινδία, το Ομάν, την Αφρική και την Αυστραλία.

Από το 2027, η Vulcan Green Steel θα παράγει αυτοκίνητα και χάλυβες υψηλής αντοχής στο Ομάν.

 

Διαδικασία μείωσης εκπομπών άνθρακα κατά 70%

Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί στις εργασίες Duqm κατά τα πρώτα χρόνια.

Αργότερα οι λειτουργίες θα μεταφερθούν στην πράσινη ενέργεια σε μια κίνηση που θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 70% μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση.

Η εγκατάσταση βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση κατασκευής και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης