Κοινοπραξία Dispatch, Fluence, Eneco για το μεγαλύτερο αυτόνομο BESS της Ολλανδίας

Κοινοπραξία Dispatch,  Fluence, Eneco για το μεγαλύτερο αυτόνομο BESS της Ολλανδίας
Dispatch, Fluence και Eneco θα αναλάβουν το έργο το οποίο θα πρέπει να είναι λειτουργικό έως τις αρχές του 2026 (energy-storage)

Τρεις εταιρείς θα αναλάβουν ένα έργο BESS ισχύος 45 MW/90 MWh στην Ολλανδία το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στη «χώρα της τουλίπας».

Ειδικότερα θα κατασκευαστεί από την Dispatch, θα παρέχεται από την Fluence (εταιρεία ενσωμάτωσης συστήματος) και θα βελτιστοποιηθεί από την Eneco (παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας).

Η Eneco ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και ότι θα είναι το μεγαλύτερο αυτόνομο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) στην Ολλανδία.


Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η Fluence θα παρέχει 144 από τα προϊόντα της BESS σε κλίμακα πλέγματος Cube για το σύστημα 2 ωρών το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού του Ντόρντρεχτ, κοντά στο Ρότερνταμ.

Το BESS θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στο δίκτυο με την αποθήκευση της περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας».

Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου έχει διευθετηθεί μεταξύ των ταμείων Dispatch και υποδομής EPICo² και Macquarie Capital.

Η τράπεζα ABN Amro και ο ανάδοχος μηχανικών, προμηθειών και κατασκευών (EPC) Equans Netherlands θα επιβλέπουν την κατασκευή.

Ένας εκπρόσωπος της Eneco είπε στο Energy-Storage.news ότι το BESS θα πρέπει να είναι λειτουργικό έως τις αρχές του 2026.


Τα έργα BESS της Fluence στην Ολλανδία

Το μεγαλύτερο επιχειρησιακό BESS στη χώρα σήμερα είναι ένα σύστημα 30MW/68MWh που ανήκει στον κατασκευαστή-χειριστή SemperPower και τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Σημειώνεται ότι η Fluence αναπτύσσει άλλο ένα BESS 35MW/100MWh στην Ολλανδία για μια άλλη εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie σε μια φωτοβολταϊκή μονάδα.

Τα BESS μεγάλης κλίμακας στην Ολλανδία έχουν συνήθως εμπορευματοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες τους μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών διοδίων όπου μεγαλύτερες εταιρείες όπως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) νοικιάζουν ένα μέρος ή το σύνολο ενός έργου με αντάλλαγμα μια σταθερή αμοιβή στον ιδιοκτήτη.

Τα διόδια είναι το μοντέλο που επέλεξαν η SemperPower και ο επόμενος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης-διαχειριστής BESS της Ολλανδίας (Giga Storage).

Η ανακοίνωση της Eneco δεν διευκρίνισε αυτό, αλλά το γεγονός ότι ανακοίνωσε το έργο, δείχνει ότι το μοντέλο διοδίων θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί και για αυτό το.

 

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας διοδίων Eneco - Dispatch

Η Eneco επιβεβαίωσε στο Energy-Storage.news ότι έχει πράγματι συμφωνία διοδίων με την Dispatch.

Το μοντέλο διοδίων οδηγεί σε πιο ασφαλείς αλλά δυνητικά χαμηλότερες αποδόσεις από το μοντέλο του εμπόρου. Η ολλανδική αγορά έχει ένα θέμα «που λείπουν χρήματα», καθώς και ρυθμιστικά εμπόδια, τα οποία η Eneco έχει καλέσει στο παρελθόν την κυβέρνησή της να αντιμετωπίσει. Πιο πρόσφατα, η ερευνητική εταιρεία Aurora μας είπε τον περασμένο μήνα ότι μια κίνηση για την ευελιξία των τελών δικτύου θα μπορούσε να ενισχύσει τις αναπτύξεις BESS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης