Ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, μια προοπτική που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, στους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας και σε ένα τμήμα της γαλλικής κοινής γνώμης
Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την εκπνοή της προθεσμίας που είχαν τα κόμματα για να οριστικοποιήσουν τους υποψηφίους τους και το κόμμα του Μακρόν, η «Αναγέννηση», δέχεται ήδη σφοδρή επίθεση τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, κατρακυλώντας στην τρίτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν μπορέσει να διευρύνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις και να εδραιώσει την πλειοψηφία, θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκεντρώνονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς θα εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και πως θα σκληρύνουν την αντίδρασή τους στη ρωσική επιθετικότητα.
Το έργο της Λεπέν διευκολύνεται από την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση μέρους της γαλλικής αριστεράς και από την άβολη συμμαχία μεταξύ ομάδων που κυμαίνονται από την ακροαριστερή France Unbowed μέχρι τους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές.
Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το λεγόμενο ρεπουμπλικανικό μέτωπο, σύμφωνα με το οποίο τα κυρίαρχα κόμματα θα ένωναν πάντα τις δυνάμεις τους για να νικήσουν την ακροδεξιά.
Xαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ένας από τους πιο επιφανείς Εβραίους της Γαλλίας δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να ψηφίσει τη Λεπέν αντί για μια συμμαχία αριστερών κομμάτων που έχει αναδειχθεί ως ο κύριος αντίπαλός της. Ο στόχος "είναι να επιλέξουμε τον υποψήφιο που είναι ο πιο ρεπουμπλικανικός και ο πιο δημοκρατικός", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο RMC.
Το αριστερό μέτωπο
Τα κυριότερα κόμματα της γαλλικής αριστεράς φαίνεται να έχουν ξεπεράσει το κόμμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις δημιουργώντας μια εύθραυστη συμμαχία τεσσάρων κομμάτων με επίκεντρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον χαρισματικό ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα καταστρέψουν την κληρονομιά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και σύμφωνα με το Bloomberg θα θέσουν τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοσιονομική πολιτική.
Ακόμη και ο Μακρόν αρνήθηκε να πει ποιον θα ψήφιζε αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Λεπέν και του Μελανσόν. Η πρώην κυβερνητική του εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε την Κυριακή ότι θα απείχε.
«Δεν μπορώ να ψηφίσω έναν άνθρωπο που έχει κάνει αντισημτικές δηλώσεις», δήλωσε η Γκρεγκουάρ στο RTL την Κυριακή.
Οι ισχυρισμοί περί αντισημιτισμού κρέμονται πάνω από τον Μελανσόν από το 2013, όταν κατηγόρησε τον σοσιαλιστή υπουργό Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι δεν «σκέφτεται γαλλικά», αλλά θυμίζοντας Εβραίο τραπεζίτη.
Ο Μελανσόν δήλωσε τότε ότι δεν γνώριζε ότι ο Μοσκοβισί ήταν Εβραίος.
Σίγουρα, το Λαϊκό Μέτωπο είναι μια εύθραυστη συμμαχία και τα μέλη του έχουν κρύψει κάτω από το χαλί σημαντικές διαφορές τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον κατακερματισμό της αριστερής ψήφου, οπότε αυτός ο συνασπισμός θα μπορούσε να υπονομευθεί από εσωτερικές τριβές στις δύο εβδομάδες μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη συμμαχία, ο Μελανσόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αφήσει κάποιον άλλον να γίνει πρωθυπουργός, αν το Λαϊκό Μέτωπο κερδίσει την πλειοψηφία.
Η ακροδεξιά αντεπίθεση
Καθώς η προεκλογική εκστρατεία ανεβάζει ταχύτητα για όλα τα κόμματα, η Λεπέν και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη, προσεγγίζοντας τους mainstream ψηφοφόρους, επιμένοντας ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν όσον αφορά την οικονομία.
«Θα αποκαταστήσω την τάξη στους δρόμους και στα δημοσιονομικά», δήλωσε ο 28χρονος Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού στην τηλεόραση France 3.
Να σημειωθεί ότι η Λεπέν έχει δηλώσει ότι ο Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός αν μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία.
Ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, μια προοπτική που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, στους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας και σε ένα τμήμα της γαλλικής κοινής γνώμης.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο για να αντιταχθούν στη στάση της Λεπέν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικονομία.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επίσης καταρρεύσει από τότε που ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση πριν από μία εβδομάδα, με περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν αφαιρεθεί από την αξία των γαλλικών μετοχών.
Ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει ακόμη παρουσιάσει λεπτομερώς τις πολιτικές του προτάσεις, αλλά έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τους φόρους επί των πωλήσεων στα καύσιμα και την ενέργεια με κόστος περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισεκατομμύρια δολάρια) και δεσμεύτηκε να ανακτήσει τον έλεγχο της ενεργειακής πολιτικής από την ΕΕ.
Έχει επίσης υποσχεθεί να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη και να αυξήσει τους μισθούς για ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους.
Σε κάθε περίπτωση, τα μάτια όλης της Ευρώπης -και όχι μόνο- είναι στραμμένα στη Γαλλία.
www.worldenergynews.gr