Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: ΕΕ και Ουκρανία ζητούν από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Reuters: ΕΕ και Ουκρανία ζητούν από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ο Αντιπρόεδρος της Uniper δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία επιδιώκει να διαπραγματευτεί την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία ζήτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου που πρόκειται να λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε στο Reuters σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη.

"Ναι, μας προσέγγισαν η ΕΕ και η Ουκρανία για να παίξουμε ρόλο στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό", δήλωσε ο Hikmat Hajiyev, σύμβουλος του προέδρου.
Ενώ η ΕΕ έχει περικόψει τις περισσότερες από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται από αέριο από τη Ρωσία μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Η Αυστρία εξακολουθεί να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου μέσω αυτής της διαδρομής.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι δεν θα επεκτείνει το πενταετές συμβόλαιο διαμετακόμισης που εξακολουθεί να μεταφέρει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ένα κλάσμα των 150 δισεκατομμυρίων bcm φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε το 2022. Η συμφωνία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Hajiyev, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να διευκολύνει μια εναλλακτική σύμβαση για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την ΕΕ έχουν επίσης αυξηθεί για να αντισταθμίσουν την απώλεια φυσικού αερίου που αντιστοιχεί σε 18 bcm πέρυσι, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ ACER.

Διαφοροποίηση εισαγωγών

Η ΕΕ προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της και υπέγραψε συμφωνία για διπλασιασμό των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027, αλλά ο Χατζίγιεφ προειδοποίησε ότι οι υποδομές και η χρηματοδότηση δεν υπήρχαν ακόμα για να διευκολυνθεί αυτή η επέκταση.
"Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να επενδύσουμε σε οικόπεδα και απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στους αγωγούς, αλλά οι τράπεζες δεν επενδύουν επειδή είναι φυσικό αέριο", είπε ο Hajiyev, αναφερόμενος στα όρια που θέτουν οι μεγάλες τράπεζες στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων υπέρ των ανανεώσιμων πηγών.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper συμμετείχε σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης για να διατηρηθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.
Ο Αντιπρόεδρος της Uniper Michael Hilmer δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία επιδιώκει να διαπραγματευτεί την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν υπό το φως μιας ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπογράφηκε το 2022 και στοχεύει στο διπλασιασμό της ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
"Όλοι στην ΕΕ λένε ότι χρειαζόμαστε φυσικό αέριο, αλλά φανταστείτε το Αζερμπαϊτζάν να κάνει τη δική του επένδυση και μετά η ΕΕ να λέει αργότερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη", είπε ο Hajiyev, .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης