Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Φινλανδία θέλει να επενδύσει περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια (Montel)

Η Φινλανδία θέλει να επενδύσει περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια (Montel)
Η Φινλανδία λειτουργεί σήμερα πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,4 GW
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να επενδύσει στην επέκταση της πυρηνικής της παραγωγής, δήλωσε σήμερα (13/6) ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, ο οποίος δέχεται τις ανησυχίες της βιομηχανίας σχετικά με τα περιθώρια κέρδους εξαιτίας των χαμηλών τιμών ενέργειας που προκάλεσε η υπερανάπτυξη των ΑΠΕ.
 
Σύμφωνα με το Montel, o Φινλανδός υπουργός Kai Mykkanen δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει οικονομικά κίνητρα για καθαρό φορτίο βάσης και συγκεκριμένα για νέα πυρηνική παραγωγή,  προσθέτοντας ότι τα κίνητρα θα επικεντρωθούν στην ελάφρυνση των οικονομικών κινδύνων.
 
Οι κατασκευαστές των πυρηνικών έργων στις σκανδιναβικές χώρες εξετάζουν τη δημιουργία νέας δυναμικότητας, μολονότι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την κερδοφορία λόγω των χαμηλών τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, ζητώντας την στήριξη της κυβέρνησης.
 
Ο Mykkanen δήλωσε ότι ενώ η αγορά είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους από ό,τι η κυβέρνηση, η μεγάλη κλίμακα των πυρηνικών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες σχετικά με τις μελλοντικές τιμές, καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση της κυβέρνησης.
 
Η πυρηνική ενέργεια στη Φινλανδία μέχρι τώρα
 
Η Φινλανδία λειτουργεί σήμερα πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,4 GW, ενώ η κυβέρνηση αναθεωρεί τη νομοθεσία για την πυρηνική ενέργεια ώστε να διευκολύνει την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και σκοπεύει να υποβάλει τη νέα νομοθεσία στο κοινοβούλιο το 2026.
 
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα από τα πιο προσοδοφόρα περιβάλλοντα όσον αφορά τη ρυθμιστική συνέπεια και σταθερότητα, δήλωσε ο Mykkanen.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης