Τελευταία Νέα

Η Orsted επενδύει σε έργο BESS 300 MW στην Αγγλία

Η Orsted επενδύει σε έργο BESS 300 MW στην Αγγλία

Θα μειώσει την αστάθεια των τιμών για τους καταναλωτές - Αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2026

Η Orsted (δανέζικη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας) επεκτείνεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Βρετανίας.

 

Συγκεκριμένα έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 300 MW που θα εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο με τον χερσαίο σταθμό μετατροπέων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 3 στο Norfolk της Αγγλίας.

Το σύστημα αποθήκευσης έχει χωρητικότητα 600 MWh που ισοδυναμεί με την καθημερινή χρήση ενέργειας 80.000 κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2026.

Όταν φυσάει και έχει ήλιο (ώστε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να υπερβαίνει τη ζήτηση), η μπαταρία θα αποθηκεύσει την περίσσια ώστε να μπορεί να αποφορτιστεί αργότερα για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου.

 

Οι θετικές συνέπειες για τους καταναλωτές

Αυτό θα μειώσει την αστάθεια των τιμών για τους καταναλωτές διότι θα διαθέσει περισσότερη ενέργεια, ακόμη και κατά τις περιόδους αιχμής, όταν η ενέργεια είναι παραδοσιακά πιο ακριβή.

Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα η διαχείριση των ενεργειακών συστημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ευκολότερη, βοηθώντας στην εξομάλυνση των διακυμάνσεων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Με το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, η Orsted επενδύει σε μια τεχνολογία εξισορρόπησης δικτύου που είναι ένα φυσικό πρόσθετο στην υπεράκτια επιχείρηση παραγωγής αιολικής ενέργειας και θα παρέχει συμπληρωματικές υπηρεσίες και προφίλ εσόδων, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζει τη συνεχή ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδομή.

Σύμφωνα με την Orsted «η ευνοϊκή θέση της στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και η συστέγαση για αποτελεσματική κατασκευή και λειτουργία, υποστηρίζουν την επενδυτική περίπτωση».

Όταν ολοκληρωθεί, το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας της μπαταρίας θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.



Άλλα έργα της Orsted
Η Orsted έχει επί του παρόντος συνολικά έργα αποθήκευσης 660 MW (1.850 MWh) σε λειτουργία ή υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ,
συμπεριλαμβανομένου του έργου που ανακοινώθηκε σήμερα.

Επιπλέον, η Orsted αναπτύσσει έναν αγωγό ευκαιρίας αποθήκευσης +2 GW σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ.

 

Δηλώσεις

Ο Duncan Clark (επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας στην Orsted) δήλωσε:

«Τα 12 λειτουργικά υπεράκτια αιολικά πάρκα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν τεράστια ποσότητα καθαρής ενέργειας στο δίκτυο.

«Η μπαταρία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ανανεώσιμη ενέργεια χρησιμοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποθηκεύοντάς την όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη και στη συνέχεια απελευθερώνοντάς την πίσω στο σύστημα όταν είναι πραγματικά απαραίτητη, μεγιστοποιώντας έτσι τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρέχοντας παράλληλα αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και αξία στους καταναλωτές.

Με αυτήν την επένδυση, προσθέτουμε σημαντικά στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο λύσεων αποθήκευσης της Orsted που συστεγάζονται με χερσαία και υπεράκτια ανανεώσιμα περιουσιακά στοιχεία».

Ο Mike Snyder (ανώτερος Διευθυντής του megapack στην Tesla), πρόσθεσε:

«Η Tesla είναι ενθουσιασμένη που συμμετέχει σε αυτό το κορυφαίο έργο του κλάδου με έναν εξαιρετικό συνεργάτη.

Αυτό το έργο καταδεικνύει την αξία και την ευελιξία των καλύτερων ηλεκτρονικών ισχύος της Tesla στην κατηγορία, παρέχοντας βελτιωμένη σταθερότητα δικτύου και επιτρέποντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης