Περιβάλλον

Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και τα νέα εμπόδια μετά την 9η Ιουνίου( Reuters)

Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και τα νέα εμπόδια μετά την 9η Ιουνίου( Reuters)
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θα αντιμετωπίσουν επίσης δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το αν θα υιοθετήσουν νέες πολιτικές για να σπρώξουν τις βιομηχανίες προς την επίτευξη του στόχου του 2040
Ένα πιο δεξιόστροφο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταστήσει πιο δύσκολη την έγκριση φιλόδοξων πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα, δήλωσαν νομοθέτες, αξιωματούχοι και αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το βράδυ της Κυριακής έδειξαν ότι τα κεντρώα κόμματα διατηρούν μεν την πλειοψηφία, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη άνοδος για τα δεξιά και κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα δε, τα οποία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ, γεγονός που σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση για τα κόμματα των Πρασίνων, θέτει σε κίνδυνο τους περιβαλλοντικούς στόχους του μπλοκ των 27.

«Δεν νομίζω ότι θα κάνουμε πίσω στις πολιτικές για το κλίμα. Νομίζω όμως ότι θα είναι πιο περίπλοκο να δρομολογήσουμε νέες πολιτικές», δήλωσε στο Reuters ο Bas Eickhout, επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων..

Τα μέτρα της ΕΕ για το κλίμα κατά την επόμενη πενταετία θα εξαρτηθούν από την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποβολή προτάσεων νόμων της ΕΕ, ωστόσο το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει λόγο για κάθε νέα πράσινη πολιτική.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής σηματοδοτεί μια ζόρικη πενταετή περίοδο για την ΕΕ και την έγκριση νέων μέτρων για το κλίμα, ειδικά εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Οι τοποθετήσεις

«Όλες οι νέες πολιτικές θα είναι πιο δύσκολο να περάσουν. Αλλά η οπισθοχώρηση είναι πολύ απίθανη», δήλωσε στο Reuters ο Krzysztof Bolesta, υφυπουργός της Πολωνίας για το κλίμα.

«Είναι πιθανό να καθυστερήσει η επίτευξη των στόχων», συμφώνησε ο Julian Popov, ο οποίος μέχρι τον Απρίλιο ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ με άξονα το 2040, ο οποίος είναι απαραίτητος για να κατευθύνει την ΕΕ προς τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει προτείνει ο στόχος για το 2040 να είναι μια φιλόδοξη μείωση των εκπομπών κατά 90%, αλλά χρειάζεται έγκριση τόσο από τις χώρες της ΕΕ όσο και από το Κοινοβούλιο.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θα αντιμετωπίσουν επίσης δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το αν θα υιοθετήσουν νέες πολιτικές για να σπρώξουν τις βιομηχανίες προς την επίτευξη του στόχου του 2040.

Αυτό περιλαμβάνει τη γεωργία, έναν τομέα όπου οι εκπομπές έχουν μόλις και μετά βίας μειωθεί από το 2005.

Όμως, μετά από μήνες διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη από του; οργισμένους αγρότες, δεν υπάρχει μεγάλη πολιτική όρεξη να μπουν νέοι κανόνες για τον τομέα, ιδίως αν το κόστος συμμόρφωσης με αυτούς θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων για τους πολίτες που ήδη αντιμετωπίζουν την τεράστια ακρίβεια.

Nομικά δύσκολη η ακύρωση νόμων

Ενώ οι νέοι κανόνες για το κλίμα μπορεί να μην περάσουν από την Ευρωβουλή, μια νομική ανατροπή των δεκάδων πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα που έχουν ήδη εγκριθεί τα τελευταία πέντε χρόνια θα ήταν αρκετά δύσκολη.

Αυτές οι πολιτικές - οι οποίες περιλαμβάνουν στόχους για έργα ΑΠΕ και ένα ενισχυμένο καθεστώς τιμολόγησης του άνθρακα στην ενέργεια και τη βιομηχανία - έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ και εφαρμόζονται ήδη στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

Για τις εκπομπές άνθρακα

Οι εκπομπές της ΕΕ μειώθηκαν σχεδόν κατά 1/3 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ευρώπη εγκαθιστά τώρα δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας με ταχύτητα ρεκόρ.

Ωστόσο, βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας ήταν οι πιέσεις από τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος για την κατάργηση ορισμένων πολιτικών της Πράσινης Συμφωνίας - με πρωταρχικό στόχο την απαγόρευση της ΕΕ το 2035 για τα νέα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ.

«Ήταν μια ιδεολογική ανοησία, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί», δήλωσε η Ιταλή πρωθυπουργός Georgia Meloni στο διαδικτυακό περιοδικό Open την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης