Ενέργεια

RWE: Απειλεί να φύγει από τη Γερμανία αν δεν ξεκαθαρίσει η ενεργειακή πολιτική της χώρας

RWE: Απειλεί να φύγει από τη Γερμανία αν δεν ξεκαθαρίσει η ενεργειακή πολιτική της χώρας
«Εάν δεν υπάρξει σαφήνεια σχετικά με το επενδυτικό πλαίσιο στη Γερμανία, έχουμε πολλές επιλογές στο διεθνές επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Krebber
Χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τη γερμανική ενεργειακή πολιτική, αλλιώς η RWE «αναπόφευκτα θα επενδύσει αλλού τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κοινής ωφέλειας, Markus Krebber, σε συνέντευξή του στο Montel.

«Εάν οι δημοπρασίες δεν πραγματοποιηθούν το αργότερο φέτος, δεν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου που μπορούν να χρησιμοποιούν υδρογόνο, παρά μόνο μετά την τρέχουσα δεκαετία.

Από αυτή την άποψη, ο χρόνος πιέζει», τόνισε, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στα σχέδια για τη δημοπράτηση 10 GW μονάδων φυσικού αερίου που θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

«Εάν δεν υπάρξει σαφήνεια σχετικά με το επενδυτικό πλαίσιο στη Γερμανία, έχουμε πολλές επιλογές στο διεθνές επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Krebber.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τα χθεσινά σχόλια της ρυθμιστικής αρχής δικτύων της χώρας (BNA) ότι οι διαγωνισμοί δεν θα ξεκινήσουν πριν από το επόμενο έτος.

Επένδυση 3 GW

Ωστόσο, ο Krebber αποκάλυψε ότι η RWE εξακολουθεί να σχεδιάζει να επενδύσει σε 3 GW ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία έως το 2030, η οποία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, η RWE θα μπορούσε να αυξήσει τις επενδύσεις της στο εσωτερικό της χώρας, πρόσθεσε.

«Έχουμε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες με καλές συνδέσεις στο δίκτυο που είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Γερμανία με τη μορφή παλαιών εγκαταστάσεων άνθρακα και πυρηνικών εργοστασίων», πρόσθεσε.

Η εταιρεία σχεδίαζε επίσης να τηρήσει τη συμφωνία που συνήψε με την κυβέρνηση για την έξοδο από την παραγωγή με καύση λιγνίτη έως το 2030, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, δήλωσε ο Krebber.

«Πρέπει να επιτύχουμε ένα ενεργειακό σύστημα που να παρέχει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτές τιμές και με ασφάλεια εφοδιασμού. Θέλουμε να μετασχηματίσουμε την εταιρεία και όχι να σταματήσουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα», είπε ακόμα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η Γερμανία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές στο 65% των επιπέδων του 1990 μέχρι την αλλαγή της δεκαετίας και ως εκ τούτου εγκαταλείπει την παραγωγή άνθρακα για να το επιτύχει αυτό, αν και παρατηρητές δήλωσαν ότι η καθυστέρηση στη δημοπράτηση της εφεδρικής παραγωγής με φυσικό αέριο για να βοηθήσει την πράσινη μετάβαση απειλεί την ασφάλεια του εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης