Ενέργεια

«Στοπ» της Φινλανδίας στο ρωσικό LNG από τον επόμενο χειμώνα

«Στοπ» της Φινλανδίας στο ρωσικό LNG από τον επόμενο χειμώνα
Αν και η Φινλανδία σταμάτησε να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών τον Μάιο του 2022, το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνεχίζει να παρέχεται στη χώρα από τον ανατολικό της γείτονα
Η Φινλανδία είναι έτοιμη για την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε σήμερα (7/6) το υπουργείο Οικονομίας της σκανδιναβικής χώρας.

«Ταυτόχρονα, η Φινλανδία υποστηρίζει την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο σε όλες τις μορφές του», ανέφερε σε δήλωσή του ο Riku Huttunen, γενικός διευθυντής ενέργειας του υπουργείου, σύμφωνα με το Montel.

Πιο διεξοδικά, η Φινλανδία σταμάτησε να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών τον Μάιο του 2022, αλλά το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνεχίζει να παρέχεται στη χώρα από τον ανατολικό της γείτονα.

Ομοίως σε επίπεδο ΕΕ, το LNG έχει καταστεί η μόνη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή.

Υποστήριξη από τη νέα νομοθεσία

Η απόφαση για την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών διευκολύνεται από τις νέες δυνατότητες στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τις αγορές φυσικού αερίου και υδρογόνου που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Παρά την επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη συνεχίζει να επιτρέπει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, μολονότι το μπλοκ των 27 στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση όλων αυτών των εισαγωγών έως το 2027.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ σχεδόν το 90% των φινλανδικών εισαγωγών φυσικού αερίου προερχόταν από τη Ρωσία πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 13% το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης