Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς τρίτη σερί πτωτική εβδομάδα το πετρέλαιο παρά την προσωρινή άνοδο

Προς τρίτη σερί πτωτική εβδομάδα το πετρέλαιο παρά την προσωρινή άνοδο
Οι τιμές σημείωσαν ράλι την Πέμπτη, όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία καθησύχασαν κάπως τις αγορές σχετικά με τις συμφωνίες προσφοράς
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, μετά τις διαβεβαιώσεις των μελών του ΟΠΕΚ+, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ότι είναι σε ετοιμότητα να διακόψουν ή να αντιστρέψουν τις συμφωνίες παραγωγής, αλλά οι αγορές οδεύουν προς την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 14 σεντς ή 0,2% στα 80,01 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,2% στα 75,71 δολάρια στις 0657 GMT.

«Οι τιμές του πετρελαίου κατάφεραν να ανακτήσουν κάποιο έδαφος τις τελευταίες ημέρες, αξιοποιώντας κάποιες διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚ+ γύρω από την τελευταία τους απόφαση για την προσφορά», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν γύρω από το επίπεδο των 76 έως 80 δολαρίων, καθώς τα συναισθήματα της αγοράς προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, ενώ οι επενδυτές περιμένουν ενδείξεις για το επόμενο βήμα».

Οι τιμές σημείωσαν ράλι την Πέμπτη, όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία καθησύχασαν κάπως τις αγορές σχετικά με τις συμφωνίες προσφοράς. Όμως είναι έτοιμες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, αφού οι αναλυτές είδαν ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ της Κυριακής υποδήλωνε αύξηση της προσφοράς, γεγονός που θα σπρώξει πτωτικά τις τιμές.

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να παρατείνουν τις περισσότερες περικοπές παραγωγής έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώριο για εθελοντικές περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποσυρθούν σταδιακά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να διακόψει ή να αντιστρέψει τις εθελοντικές αυξήσεις της παραγωγής, εάν αποφασίσει ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Ο Jarand Rystad, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy, δήλωσε στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα επιμείνει στη διαχείριση της αγοράς, αλλά «ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω περικοπές, καθώς η ζήτηση μαλακώνει ελαφρώς, ενώ η προσφορά παραμένει μεγάλη, εκτός αν γίνουν προσαρμογές».

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την Πέμπτη στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019, προκαλώντας τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθήσει το παράδειγμά της. Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ για τον Μάιο, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα (7/6), θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της Fed φέτος.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, εισήγαγε 46,97 εκατ. μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης