Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κορυφαία συμφωνία για έργο BESS στο Ην. Βασίλειο μεταξύ Gresham House και Octopus

Κορυφαία συμφωνία για έργο BESS στο Ην. Βασίλειο μεταξύ Gresham House και Octopus
Θα έχει διάρκεια 2 ετών και θα καλύπτει 568MW/920MWh του ενεργητικού του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Gresham House, ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου τη διετή σύμβαση σταθερής τιμής με την Octopus η οποία καλύπτει 568MW/920MWh του ενεργητικού του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ισοδυναμεί με το ήμισυ του μακροπρόθεσμου στόχου χαρτοφυλακίου 1.072MW.

Η Octopus Energy θα χρησιμοποιεί τις μπαταρίες των έργων BESS σε τιμή που καθορίζεται από τη διάρκεια των assets (εκφρασμένη σε ώρες) αν και εξαιρεί τις πληρωμές Capacity Market που θα λαμβάνουν τα έργα χωριστά.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι αγορές αντέδρασαν ευνοϊκά οδηγώντας σε  άλμα 16% στην τιμή της μετοχής του GRID κατά την έναρξη των συναλλαγών (5/6/2024).

 

Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας

Συγκεκριμένα θα καταβάλει στην Gresham House Energy Storage Fund (GRID) ένα πάγιο τέλος για τη χρήση του μισού του χαρτοφυλακίου BESS του Ηνωμένου Βασιλείου, σε τιμή που όπως ανέφερε είναι «πάνω από τα τρέχοντα έσοδα του trader».

Αυτό σημαίνει ότι η Gresham θα έχει ετήσια συμβατικά έσοδα 43 εκατομμυρίων λιρών (55 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) κατά τη διάρκεια της εν λόγω διετίας.

Το υπόλοιπο του χαρτοφυλακίου της GRID θα συνεχίσει να λειτουργεί στην εμπορική αγορά βάσει υφιστάμενων συμφωνιών με τρίτα μέρη βελτιστοποίησης.

Η συμφωνία είναι πιθανό να είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία διοδίων στην αγορά BESS του Ηνωμένου Βασιλείου (σίγουρα η πρώτη του μεγέθους της), με τη συντριπτική πλειονότητα των έργων να αντλούν τα περισσότερα έσοδα από ευκαιρίες trading, όπως βοηθητικές υπηρεσίες και εμπορία ενέργειας μέσω των διαφόρων διαθέσιμων αγορών του National Grid ESO.

Ωστόσο, οι ευκαιρίες στο τελευταίο έχουν κορεστεί τους τελευταίους 12-18 μήνες οδηγώντας σε σημαντική πτώση των εσόδων.

Η GRID ανέφερε ότι η τιμή της συμφωνίας διοδίων που συνδέεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), είναι «μια υψηλότερη τιμή σε σχέση με την πρόσφατη αδύναμη απόδοση στην αρχή του έτους και σε ανταγωνιστική τιμή για την υποκείμενη οικονομία της μπαταρίας» και θα βοηθήσει την εταιρεία να ξαναρχίσει να πληρώνει μερίσματα το 2025.

 

Δηλώσεις επιτελικών στελεχών

Ο John Leggate (Πρόεδρος του GRID), είπε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ανανεωμένος συνδυασμός συμβατικών και εμπορικών εσόδων προσφέρει στους μετόχους μια ανώτερη απόδοση-στόχο προσαρμοσμένη στον κίνδυνο και μετριασμό σημαντικού κινδύνου (ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εσόδων που παραμένει αβέβαιο).

Βραχυπρόθεσμα θα μειώσει την άμεση έκθεση στον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) ως τον κύριο αντισυμβαλλόμενο στη Μεγάλη Βρετανία».

 

Ο Kieran Stopforth (επικεφαλής ευελιξίας για την Octopus Energy), δήλωσε: «Μέσω αυτής της συμφωνίας ορόσημο με το GRID, όχι μόνο αυξάνουμε το μέγεθος του εικονικού μας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε πάνω από 1,5 GW, αλλά ξεκλειδώνουμε επίσης τη δύναμη της ευελιξίας για να μειώσουμε το κόστος για τους καταναλωτές σε όλη τη χώρα».

Συζητώντας για τα συμβόλαια και αναφερόμενος στο τι θα τα χρησιμοποιήσει η Octopus, ο Ben Guest (fund manager για το GRID και MD της Gresham House New Energy) υποστήριξε ότι:

«τα συμβόλαια αποδεικνύουν την αξία που προσφέρουν οι μπαταρίες στην εξισορρόπηση της παροχής (παραγωγή ενέργειας) και τη ζήτηση των πελατών που διαχειρίζονται οι παράγοντες της αγοράς λιανικής και χονδρικής, εκτός από την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης σε εθνικό επίπεδο.

Οι τελικοί καταναλωτές απαιτούν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρική ενέργεια που είναι ταυτόχρονα ανανεώσιμη και οικονομικά προσιτή, καθώς και αξιόπιστη. Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει όλο και περισσότερο να εξισορροπούν τη διακοπτόμενη, ανανεώσιμη προσφορά με τη ζήτηση των πελατών, για την οποία οι μπαταρίες είναι κατάλληλες».

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης