Διεθνή

Bloomberg: Τα «αγκάθια» στην άνοδο της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές

Bloomberg: Τα «αγκάθια» στην άνοδο της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές
Σε αντίθεση με τη Le Pen και την ακροδεξιά ηγέτιδα της Ιταλίας Georgia Meloni, η δεύτερη επικεφαλής του AfD, Alice Weidel, δεν έχει καταφέρει να δώσει στο κόμμα της αέρα κυβερνητισμού
Η ακροδεξιά πρόκειται να κερδίσει περισσότερες έδρες στις φετινές Ευρωεκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες, ωστόσο οι εσωτερικές της αντιθέσεις λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα διάφορα εθνικιστικά κόμματα θα περιορίσουν εν τέλει την επιρροή τους, προσφέροντας στα κυρίαρχα κόμματα κάποια ανάσα, γράφει σήμερα (6/6) το Bloomberg.

Ειδικά το γερμανικό AfD έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής του στις μάζες τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά από σκάνδαλα συγκλόνισαν το ακροδεξιό κόμμα, τα οποία αμαύρωσαν τον επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Maximilian Krah, και τον αναπληρωτή του, τον Petr Bystron, οι οποίοι παύθηκαν από την προεκλογική τους εκστρατεία με εντολή του κόμματος.

Με αφορμή τα γεγονότα στη Γερμανία, πριν από δύο εβδομάδες, η Γαλλίδα Marine Le Pen κράτησε δημόσια αποστάσεις από το AfD, αφότου ο Krah δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ότι δεν ήταν όλα τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης των ναζιστικών SS εγκληματίες.

Μετά από αυτό, και η συμμαχία «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ανήκει το γαλλικό RN, απέβαλε το γερμανικό κόμμα.

Αν και η κίνηση αυτή ήταν καθαρά συμβολική, αφού δεν επηρέασε καμία λήψη αποφάσεων στο σημερινό κοινοβούλιο της ΕΕ, έδειξε πόσο απομονωμένο έχει γίνει το AfD στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τη Le Pen και την ακροδεξιά ηγέτιδα της Ιταλίας Georgia Meloni, η δεύτερη επικεφαλής του AfD, Alice Weidel, δεν έχει καταφέρει να δώσει στο κόμμα της αέρα κυβερνητισμού, ενώ είναι ασαφές αν το AfD θα μπορέσει να ενταχθεί και πάλι σε πολιτική ομάδα στο νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σειράς ατυχιών, το AfD έχει χάσει τη δυναμική του στις δημοσκοπήσεις. Στην πιο πρόσφατη εθνική δημοσκόπηση της ΕΕ από το ινστιτούτο Insa, έπεσε από την κορυφή του 23% τον Ιούλιο του 2023 στο 16% την 1η Ιουνίου.

Παραμένει ωστόσο το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα στη Γερμανία, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Olaf Scholz.

Οπωσδήποτε, η ακροδεξιά που φούντωσε σταδιακά στην Ευρώπη λόγω των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας πολλών σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κυβερνήσεων να λύσουν βασικά ζητήματα επιβίωσης, αποτελεί μεγάλο φαβορί για τις 9 Ιουνίου, αλλά μένει να φανεί το πόσο θα μπορέσει να κρατηθεί ως συμπαγής και ενιαίος πολιτικός σχηματισμός εντός της νέας Ευρβωουλής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης