Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιαπωνία: Οι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο (Reuters)

Ιαπωνία: Οι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο (Reuters)
Οι συζητήσεις για την ενεργειακή πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια, άρχισαν τον περασμένο μήνα
Η Ιαπωνία πρόκειται να αναπτύξει εκ νέου την πυρηνική της ενέργεια, επιδιώκοντας τον σταθερό εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης και των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

Το πρόβλημα όμως που συναντά, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι ίσως δυσκολευτεί να επιτύχει τους στόχους της.

Η χώρα μείωσε την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 και αύξησε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή του 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας, ακόμη και όταν έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικό επίπεδο έως το 2050.

Παρόλα αυτά, έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες με τις τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου αλλά και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει τη μεγαλύτερη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, μαζί με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, για να εξασφαλίσει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό.

Σημαντικότερη η επάρκεια από το κλίμα

«Η εστίαση έχει μετακινηθεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ενεργειακή ασφάλεια. Η ενεργειακή ασφάλεια ήταν πάντα σημαντική για την Ιαπωνία, αλλά ακόμη περισσότερο τώρα, επειδή υπήρχαν τόσες πολλές προκλήσεις με την έλλειψη υγροποιημένου φυσικού αερίου, το ακριβό LNG, την έλλειψη εφοδιασμού», δήλωσε ο Alex Whitworth, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Οποιαδήποτε στροφή προς την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας από τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και έναν σημαντικό αγοραστή θερμικού άνθρακα θα πλήξει τους εξαγωγείς αυτών των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Ινδονησίας.

Οι συζητήσεις για την ενεργειακή πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια, άρχισαν τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση από τότε που ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα άλλαξε τη στάση της χώρας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας το 2022.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής που συζητά την πολιτική είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και η νέα πολιτική μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων», δήλωσε ο Takeo Kikkawa, πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας.

Δεν είναι σαφές πώς θα αλλάξει ο στόχος για το ενεργειακό μείγμα του 2030, δηλαδή 20%-22% πυρηνική ενέργεια, για το επόμενο έτος-στόχο, πιθανότατα το 2040.

Ωστόσο, οι ενεργειακές εταιρείες και η βιομηχανία ζητούν όλο και περισσότερο μεγαλύτερη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών του ενεργειακού εφοδιασμού και αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης