Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Επιδεινώνονται οι διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Bloomberg: Επιδεινώνονται οι διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Γεννήτριες βενζίνης και ντίζελ έχουν επιστρέψει στους δρόμους στο Κίεβο για να βοηθήσουν στην έλλειψη παροχής - Η χώρα βιώνει τις συνέπειες από τα χτυπήματα της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα

Δεν είναι μόνο οι νεκροί, οι τραυματίες, οι απώλειες εδαφών και οι καταστροφές περιουσιών που στοίχισε και στοιχίζει στους Ουκρανούς η εισβολή των ρώσικων στρατευμάτων στη χώρα τους.

 

Πλέον αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και στον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα η παροχή ρεύματος είναι περιορισμένη για όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας η οποία αναγκάζεται να προβεί σε διακοπές και περιορισμένη χρήση γενικότερα, σύμφωνα με το έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg.

Η Ουκρανία γνωστοποίησε ότι επιβάλλει μεγαλύτερο δελτίο στις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα χτυπήματα της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας τα οποία επηρέασαν τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την 1η Ιουνίου 2024 οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση με πυραύλους και drone σε περισσότερες από 3 εβδομάδες εναντίον κρίσιμων υποδομών στοχεύοντας εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία.

«Οι επιθέσεις προκάλεσαν τεχνικές δυσκολίες που περιόρισαν τους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να εισάγει η Ουκρανία από τους γείτονες της ΕΕ», ανακοίνωσε την Τρίτη 4/6 η Ukrenergo (εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου).

 

Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»

Η παροχή ρεύματος είναι περιορισμένη για όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας και οι διανομείς απενεργοποιούν τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για περιόδους που διαρκούν αρκετές ώρες και μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές την ημέρα.

Γεννήτριες βενζίνης και ντίζελ έχουν επιστρέψει στους δρόμους στο Κίεβο για να συμβάλουν στην άμβλυνση της έλλειψης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε ο Ντένις Σμιχάλ (Πρωθυπουργός της Ουκρανίας) σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Στην περιοχή της Οδησσού δόθηκε όριο 74% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια για τη Δευτέρα, ανέφερε το τοπικό δίκτυο διανομής στο Facebook.

Οι κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως τα λιμάνια, οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία δεν επηρεάζονται από διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και την Ukrenergo.

«Το Κίεβο υπερέβη την κατανεμημένη κατανάλωση ενέργειας την Τρίτη και ο διαχειριστής του δικτύου θα επιβάλει έκτακτες διακοπές ρεύματος», δήλωσε ο Serhii Kovalenko (κορυφαίος διευθυντής με τον διανομέα Yasno).

Νωρίτερα, δήλωσε στο Facebook ότι η πρωτεύουσα έλαβε περίπου το 80% των αναγκών της σε ενέργεια χθες.

 

Καταστροφές και προειδοποίηση για πιο δύσκολες ημέρες

Περίπου το 80% της παραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί από τη Ρωσία από την αρχή της εισβολής το 2022.

Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 12% σε σχέση με το επίπεδο της Δευτέρας, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Η Ukrenergo προειδοποίησε όλους τους καταναλωτές ότι η εβδομάδα από τις 3 Ιουνίου θα ήταν πιο δύσκολη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Volodymyr Kudrytskyi να λέει ότι η προγραμματισμένη συντήρηση δύο πυρηνικών γεννητριών από τη Δευτέρα θα συμβάλει σε «σοβαρές» ελλείψεις.

Ο διαχειριστής του δικτύου είπε ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τα ρωσικά χτυπήματα επιδεινώνεται επίσης από τον ζεστό καιρό ο οποίος έχει οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση σε μια εποχή που τα σύννεφα επηρεάζουν την παραγωγή από ηλιακούς σταθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης