Συμφωνία  ΕΕ και Ιαπωνίας  για τη δημιουργία ζήτησης και προσφοράς υδρογόνου  

Συμφωνία  ΕΕ και Ιαπωνίας  για τη δημιουργία ζήτησης και προσφοράς υδρογόνου   

 Τι συζήτησε η Kadri Simson σε επιχειρηματικό φόρουμ

 

 

 Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν τη Δευτέρα να εργαστούν από κοινού σε πολιτικές που σχετίζονται με τη δημιουργία ζήτησης και προσφοράς για καθαρό υδρογόνο καθώς και για την προώθηση τεχνολογιών για την ανάπτυξη του νέου καυσίμου, ανέφερε κοινή ανακοίνωση.

 Η Ιαπωνία βλέπει το υδρογόνο ως μια νέα και καθαρότερη πηγή για να αντικαταστήσει σταδιακά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μέρος της πορείας της χώρας προς την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050, και για την Ευρώπη, το υδρογόνο είναι μία από τις επιλογές για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

 
"Το υδρογόνο θα είναι πολύ σύντομα ένα διεθνές εμπόριο και η στενή συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας θα είναι απαραίτητη για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως και για τη διασφάλιση της σύγκλισης των προτύπων και των κανονισμών", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Kadri Simson, Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας.

 Τη Δευτέρα, η Simson συνάντησε τον Ken Saito, υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, και οι δυο τους προήδρευσαν επίσης σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ υδρογόνου Ιαπωνίας-ΕΕ στο οποίο συμμετείχαν στελέχη της JERA, Tokyo Gas,  της Mitsui  και της Iwatani 

 
Οι στόχοι της Ευρώπης

Η ΕΕ στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030, καθώς το μπλοκ κινείται προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά η αλλαγή χρειάζεται επενδύσεις σε υποδομές για να δημιουργήσει ζήτηση για το νέο καύσιμο.

"Το υδρογόνο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα εναπομείναντα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αλλά, επίσης, μακροπρόθεσμα, μας βοηθά να απελευθερώσουμε τον άνθρακα τη βιομηχανία μας", δήλωσε η Simson τη Δευτέρα.

 Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία, βασικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου πριν το Κρεμλίνο στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, ενέκρινε νομοσχέδιο για την ταχεία παρακολούθηση της κατασκευής υποδομών υδρογόνου, εισαγωγών και εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς επίσης στοχεύει στη μείωση των εκπομπών.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δαπανήσει 3 τρισεκατομμύρια γιεν (19 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 15 χρόνια για να επιδοτήσει την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, σύμφωνα με τη Nikkei.

Ο ιαπωνικός εμπορικός οίκος Itochu Corp ανακοίνωσε ότι διεξάγει μελέτη σκοπιμότητας κατασκευής αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου και αμμωνίας στο Kitakyushu στη νότια Ιαπωνία, έναν από τους μελλοντικούς υπεράκτιους κόμβους αιολικής ενέργειας στη χώρα.

 

 

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης