Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ίσως περιορίσει τις ανησυχίες για το χρέος

ΗΠΑ: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ίσως περιορίσει τις ανησυχίες για το χρέος

Η προσθήκη ηλεκτρικών οχημάτων, εξόρυξης bitcoin και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο (investing.com)

Η αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ, προκύπτει από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο που σχετίζεται με την πανδημία.

Επίσης η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά καθώς τα χρέη και τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί.

Οι ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι είναι εύλογες.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να αποτελέσει λύση λόγω του ότι η προσθήκη ηλεκτρικών οχημάτων, εξόρυξης bitcoin και τεχνητής νοημοσύνης θα κατακλύσει την τρέχουσα παροχή σχετικής ενέργειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα investing.com.

Στο «40-Years Of Economic Erosion», πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τη διαφορά μεταξύ παραγωγικού και μη παραγωγικού χρέους.

Δηλαδή:

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα προοδευτικά προγράμματα στερούνται ενός ουσιαστικού στοιχείου αυτού που απαιτείται για να είναι επωφελείς οι δαπάνες ελλειμμάτων - μια απόδοση επένδυσης.

Για παράδειγμα, η χώρα Α ξοδεύει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια με εισπράξεις 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αφήνει στη χώρα έλλειμμα 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των δαπανών και των εσόδων, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εκδώσει νέο χρέος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό το νέο χρέος χρησιμοποιείται για την κάλυψη των πλεονάζοντων δαπανών, αλλά δεν δημιουργεί εισόδημα αφήνοντας μια μελλοντική τρύπα… που πρέπει να καλυφθεί.


Αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως σημειώθηκε, το ηλεκτρικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει επαρκείς επενδύσεις για να χειριστεί τα αυξανόμενα βάρη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν είναι απλώς ένας αυξανόμενος πληθυσμός που χρειάζεται περισσότερη στέγαση, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές.

Ωστόσο, η προσθήκη ηλεκτρικών οχημάτων, εξόρυξης bitcoin και τεχνητής νοημοσύνης θα κατακλύσει την τρέχουσα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, η εξόρυξη bitcoin απαιτεί ακραία ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημειώνεται από τον Paul Hoffman στο Bitcoin Power Dynamics:

«Η ημερήσια κατανάλωση 145,6 GWh για την εξόρυξη Bitcoin στις ΗΠΑ είναι περίπου το 1,34% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Παρά το μικρό ποσοστό, αυτό εξακολουθεί να είναι μια τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας κατά νου ότι οι ΗΠΑ είναι μια βαριά βιομηχανοποιημένη χώρα που καταναλώνει πολύ. Όταν υπολογίσουμε αυτή την ημερήσια κατανάλωση σε ένα έτος, παίρνουμε 53.144 GWh.»

Η εξόρυξη Bitcoin είναι μια σχετικά μικρή βιομηχανία με μεγάλο αποτύπωμα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.


Σχέση ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη

Ωστόσο, η «γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (AI)» είναι ένα διαφορετικό θηρίο. Σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ασαφής, αλλά η τεχνολογία θα οδηγήσει σε σημαντική καθαρή αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ.

«Η ζήτηση ενέργειας AI προβλέπεται να εκτιναχθεί από περίπου 527,4 εκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σημαντικά 4.261,4 εκατομμύρια δολάρια έως το 2032, με ισχυρό σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 23,9% από το 2023 έως το 2032.

Ταυτόχρονα, η Utility Market αναμένεται να γνωρίσει ακόμη πιο σημαντική επέκταση, αυξάνοντας από 534 εκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σημαντικά 8.676 εκατομμύρια δολάρια έως το 2032, λόγω ενός αξιοσημείωτου CAGR 33,1% από το 2023 έως το 2032».

Όπως επισημαίνει η S&P:

«Η ζήτηση ισχύος από λειτουργικά και επί του παρόντος προγραμματισμένα κέντρα δεδομένων στις αγορές ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 30.694 MW μόλις λειτουργήσουν όλα τα προγραμματισμένα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από την 451 Research, η οποία αποτελεί μέρος της S&P Global Market Intelligence.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που ανήκουν σε επενδυτές πρόκειται να παρέχουν 20.619 MW αυτής της ισχύος.

Για να θέσουμε αυτούς τους αριθμούς σε προοπτική, η ζήτηση ισχύος χαμηλότερης 48 στις ΗΠΑ προβλέπεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 473 GW το 2023 και να αυξηθεί σε περίπου 482 GW το 2027.


Ανάγκη για νέα υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας

Ωστόσο, το μέλλον απαιτεί την κατασκευή μιας υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι διαφορετική δυναμική.

Ωστόσο, η χρήση ελλειμματικών δαπανών για έργα με «απόδοση επένδυσης», όπως η παραγωγή ενέργειας (γεωθερμική, πυρηνική, παλιρροιακή) ή η ευρυζωνική σύνδεση για την οποία οι χρήστες πληρώνουν ένα τέλος για την κατανάλωση, είναι έγκυρη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μακροπρόθεσμα έσοδα που δημιουργούνται από αυτά τα έργα αποπληρώνουν το χρέος με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, αυτά τα έργα είναι έντασης εργασίας, δημιουργώντας ζήτηση για θέσεις εργασίας, εμπορεύματα και κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Από το 1980, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CapEx) μειώθηκαν καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.

Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει τη μέση ετήσια μεταβολή 10 ετών στο CapEx έναντι του ΑΕΠ. Εάν η οικονομική ανάπτυξη (κυρίως η κατανάλωση) επιβραδύνεται, τότε μειώνεται και η ζήτηση για δαπάνη CapEx. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως η υπεράκτιση, η αύξηση της παραγωγικότητας και η καταστολή των μισθών.

Ωστόσο, η κτιριακή υποδομή απαιτεί μεγάλη ένταση εργασίας και το CapEx είναι έντασης εργασίας και επένδυσης. Αυτές οι δυναμικές αλλάζουν τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_18.png

Ενώ οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου για την κατασκευή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση πιθανότατα θα μπει στη μάχη… με περαιτέρω λογαριασμούς δαπανών που εστιάζονται στην υποδομή.

Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη διασφάλιση της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, αντί να εκδίδεται χρέος για να δαπανηθεί σε εγχώρια προγράμματα πρόνοιας, το χρέος που χρησιμοποιείται στις υποδομές θα δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας εργατικού δυναμικού.

Το παρακάτω διάγραμμα υποθέτει ότι θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε χρέος με τον μέσο τριμηνιαίο ρυθμό από το 2021.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_11.png

Ωστόσο, αντί να σπαταλάμε χρήματα, εστιάζουμε σε παραγωγικές επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα όλα τα τρέχοντα προγράμματα δαπανών και τις υποχρεώσεις. Υποθέτοντας ορισμένες συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που προκύπτουν από τις επενδύσεις, ο λόγος «χρέους προς ΑΕΠ» θα αρχίσει να μειώνεται το 2026 και θα επανέλθει σε πιο βιώσιμα επίπεδα έως το 2030.


Το 2027 θα γίνει αισθητή η τεχνητή νοημοσύνη

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs:

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει πολλές εργασίες και τελικά να τονώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2027 και θα αρχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη σε άλλες οικονομίες παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.

Το θεμέλιο της πρόβλεψης είναι η διαπίστωση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυτοματοποιήσει περίπου το 25% των εργασιακών εργασιών στις προηγμένες οικονομίες και το 10-20% της εργασίας στις αναδυόμενες οικονομίες».

Επί του παρόντος, εκτιμούν μια ώθηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ από την τεχνητή νοημοσύνη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στις ΗΠΑ.

Οι αυξήσεις στην παραγωγικότητα, οι παραγωγικές επενδύσεις κεφαλαίου και η αυξημένη ζήτηση εργατικού δυναμικού για τη δημιουργία υποδομών (που θα οδηγήσει επίσης σε υψηλότερους μισθούς) θα πρέπει να παρέχουν την οικονομική ώθηση που απαιτείται.

Μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση ανάπτυξης για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας στις ΗΠΑ, κάτι που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1970.

Μπορεί επίσης να είναι αρκετό για να μην συμβεί σύντομα η κατάρρευση των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης