Τελευταία Νέα

Με ταχύτατους ρυθμούς η πράσινη μετάβαση της Αυστραλίας – Επενδύσεις και σε έργα BESS

Με ταχύτατους ρυθμούς η πράσινη μετάβαση της Αυστραλίας – Επενδύσεις και σε έργα BESS
Πολλοί αγρότες στην περιοχή έχουν γίνει περισσότερο ανοιχτοί στο να χρησιμοποιήσουν τη γη τους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέσο για την απόκτηση εναλλακτικών εσόδων
Παρά τη μακροχρόνια εξάρτησή της από τον άνθρακα, η Αυστραλία επιλέγει σε ολοένα μεγαλύτερη κλίμακα πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με το Oil Price, η κυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων της χώρας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σχέδιο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και μαζικά έργα ηλιακής ενέργειας και μπαταριών.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η Αυστραλία μπορεί να μην σημειώσει την επιτυχία που θέλει ως προς την εγκατάλειψη του άνθρακα, ενδεχομένως σε βάρος της πράσινης μετάβασης.

Στο Κουίνσλαντ, ο ισπανικός γίγαντας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Acciona αναπτύσσει επί του παρόντος το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στο νότιο ημισφαίριο, που καλύπτει περίπου 36.000 εκτάρια.

Το έργο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπρίσμπεϊν, σε μια περιοχή που μαστίζεται από ξηρασία τα τελευταία χρόνια.

Η στάση των αγροτών

Πολλοί αγρότες στην περιοχή έχουν γίνει περισσότερο ανοιχτοί στο να χρησιμοποιήσουν τη γη τους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέσο για την απόκτηση εναλλακτικών εσόδων. Καθώς η γεωργία πλήττεται σκληρά από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και τις τακτικές περιόδους ξηρασίας, τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας προσφέρουν μια σταθερή πηγή εισοδήματος για πολλούς αγρότες. Όλο και περισσότεροι αγρότες θεωρούν τη διαφοροποίηση του εισοδήματος ως κλειδί για την επιβίωση της αυστραλιανής γεωργίας.

Πιστεύεται ότι οι αγρότες λαμβάνουν έως και 40.000 δολάρια ετησίως ανά ανεμογεννήτρια από την Acciona, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε περίπου 162 εκατομμύρια δολάρια, μοιρασμένα μεταξύ 10 ιδιοκτητών γης στην περιοχή, για 25ετή μίσθωση.

Οι ανεμογεννήτριες της Acciona είναι γιγάντιες, υψώνονται περίπου 285 μέτρα στον ουρανό και είναι ορατές από χιλιόμετρα μακριά, κάτι που έχει οδηγήσει ορισμένους αγρότες που δεν φιλοξενούν ανεμογεννήτριες να καταδικάσουν την κατασκευή των τεράστιων ανεμογεννητριών στις γύρω αγροτικές εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι καταστρέφουν το τοπίο.

Η περίπτωση της Engie

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie κατασκευάζει επίσης έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή, αναπτύσσοντας ένα έργο αιολικής και ηλιακής ενέργειας 1,9 GW με την ονομασία The Plains στη Νέα Νότια Ουαλία (NSW).

Ωστόσο, η υποστήριξη του έργου δεν ήταν εύκολη, καθώς οι καταγγελίες της κοινότητας ανάγκασαν την εταιρεία να μειώσει τον αριθμό των ανεμογεννητριών από 97 σε 47.

Για να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την κοινότητα, η Engie δήλωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 1000 δολαρίων στους γείτονες των σχεδιαζόμενων αιολικών και ηλιακών έργων της.

All in...στα πάνελ

Η Αυστραλία αναπτύσσει επίσης με ταχείς ρυθμούς την ηλιακή ενεργειακή της ικανότητα και κερδίζει την υποστήριξη των ιδιοκτητών γης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στην περιοχή Riverland της Νότιας Αυστραλίας, πολλοί ιδιοκτήτες γης διαπιστώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσουν έσοδα από γη στην οποία δεν θα αναπτυχθεί τίποτα.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες γης να συνάψουν συμφωνίες με παραγωγούς ηλιακής ενέργειας που επιθυμούν να τοποθετήσουν ηλιακούς συλλέκτες στην άνυδρη γη τους για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι οινοπαραγωγοί της περιοχής υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος ηλιακών έργων, από μικρής κλίμακας εργασίες για την κάλυψη του ενεργειακού τους κόστους έως μεγάλα έργα ικανά να εξάγουν ενέργεια στο δίκτυο.

Το 2023, μια δημοσκόπηση του CSIRO σε 6.700 άτομα έδειξε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν πρόθυμοι να ζήσουν κοντά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα ηλιακά πάνελ να κερδίζουν τη μεγαλύτερη συμπάθεια σε ποσοστό 88% των ερωτηθέντων.

Επενδύσεις και στις μπαταρίες

Για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η Αυστραλία ελπίζει επίσης να αυξήσει τη χωρητικότητα των μπαταριών της, ώστε να παρέχει σταθερή παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον Μάιο, η γερμανική RWE, ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη της πρώτης οκτάωρης μπαταρίας της Αυστραλίας κοντά στο Balranald, NSW.

Η οκτάωρη μπαταρία αποθήκευσης ιόντων λιθίου της εταιρείας θα εγκατασταθεί στο ηλιακό πάρκο Limondale Solar Farm των 249 MWac, ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα της χώρας.

Η RWE θα συνδέσει το BESS της με την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου για να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να παρέχει πιο σταθερή παροχή ηλιακής ενέργειας όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης