Διανομή κερδών και επαναγορά ιδίων αποφασίζει η γενική συνέλευση
Θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, έγκριση διανομής μέρους κερδών της εταιρείας σε δικαιούχους σύμφωνα με την Πολιτική Αποδοχών, αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας και την απόσχιση το τηλεπικοινωνιακού κλάδου της χονδρικής πρόκειται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης από τον Νόμο και το Καταστατικό απαρτίας κατά την ως άνω Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου 2024 η επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση θα γίνει την 15η Ιουλίου 2024.
Ειδικότερα, πρόκειται να προταθεί η τροποποίηση των άρθρων 9, 15, και 31 του Καταστατικού της ΔΕΗ Α.Ε, τα οποία αφορούν τη σύνθεση και θητεία του Δ.Σ, τις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη διάθεση των κερδών. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των Μετόχων περί των προσλήψεων έτους 2023.
Όσον αφορά την απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου χονδρικής της ΔΕΗ θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση η απόσχισή του και η εισφορά του στην 100% θυγατρική της εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΗ ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. “Fibergrid”.
Γιατί γίνεται η απόσχιση
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Fibergrid σχετικά με την διάσπαση με απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου Χονδρικής της ΔΕΗ και την απορρόφησή του από τη Fibergrid, εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση του ομίλου ΔΕΗ, ήδη από το Μάρτιο του 2022, να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας, και ειδικότερα να καταστεί η ΔΕΗ πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην αγορά χονδρικής, κατά το πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ ξεκίνησε την πιλοτική ανάπτυξη του Δικτύου Οπτικών Ινών («Fiber to the Home - FTTH») στο Περιστέρι και σε ακόμη 13 επιλεγμένους Δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το 2022, η ΔΕΗ προέβη στην έκδοση από την ΕΕΤΤ Γενικής Άδειας παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η περαιτέρω δε ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση των υποδομών FTTH θα πραγματοποιηθεί μέσω της Fibergrid που θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης σε υφιστάμενους πορόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το Μάρτιο του 2024, η Fibergrid προέβη στην έκδοση από την ΕΕΤΤ Γενικής Άδειας παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Μέσω της προτεινόμενης απόσχισης του Κλάδου επιδιώκεται ο οργανωτικός διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου ΔΕΗ, ώστε να επιτευχθεί απλοποίηση της δομής του ομίλου με τη δημιουργία μιας αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χονδρική αγορά, μέσω ενός νέου, ευέλικτου σχήματος, που θα προσφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και πλήρη αξιοποίηση της λειτουργικής αυτοτέλειας του σχετικού κλάδου, βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, τεχνογνωσίας και κεφαλαίων.
Το νέο σχήμα, ενδεικτικά, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών ταμειακών ροών και την επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική ευελιξία, με σημαντικά οφέλη ως προς τη διοίκηση των δύο εταιρειών και τη διαχείριση της ρευστότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα την βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων.
Τι δεν περιλαμβάνεται στην απόσχιση
Ωστόσο τονίζεται από την εταιρεία ότι δεν μεταβιβάζεται στην θυγατρική της “Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής «ΕΔΔΗΕ») για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του ΕΔΔΗΕ, το οποίο διατήρησε η ΔΕΗ.
Ο Κλάδος που αποσχίζεται και εσιφέρεται στην “Fibergrid” αποτελείται από το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, και αποτελείται από υπόγεια υποδομή εγκατεστημένων σωλήνων, πολυσωληνίων, από καλώδια οπτικών ινών, φρεάτια, οπτικούς συνδέσμους και οπτικούς κατανεμητές, η κυριότητα του οποίου παρέμεινε στη ΔΕΗ δυνάμει του άρθρου 129 παρ. 1 του Ν. 4819/2021.
Επίσης το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα, κτλ.), καθώς και από στοιχεία κυκλοφορούντος ενεργητικού αποτελούμενα από αποθέματα, υλικά και ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κτλ. («ενεργητικό του Κλάδου») και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους (συμβάσεις με προμηθευτές, εργολάβους, άλλα πρόσωπα, διοικητικές άδειες και άδειες ιδιωτών για χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης κτλ.) («παθητικό του Κλάδου»).
Το σύνολο των ως άνω αναφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού συνιστούν από οργανωτική άποψη, αυτόνομη εκμετάλλευση, δηλαδή σύνολο ικανό να λειτουργήσει αυτοδύναμα (παρακολούθηση διακριτού κέντρου κέρδους στο ERP της ΔΕΗ, ξεχωριστές οικονομικές καταστάσεις, BS & P&L από τις λοιπές δραστηριότητες της επιχείρησης).
Η διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού μείον το αποθεματικό αναπροσαρμογής αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων του αποσχισθέντα κλάδου θα αποτελέσει το μετοχικό κεφάλαιο του Κλάδου, και ισούται με 30 εκ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr