Ενέργεια

Στο ανώτατο επίπεδο 18 ετών (82,56 EUR/MWh) το spraed τιμών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας !

Στο ανώτατο επίπεδο 18 ετών (82,56 EUR/MWh) το spraed τιμών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας !

Πτώση ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο spot ( Energy market price)

Η σπατάλη… ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από την Γαλλία όσο και από την Γερμανία, έφτασε στις 30/5/2024 στο αποκορύφωμα 18 ετών λόγω της αύξησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της πυρηνικής παραγωγής στη μεσογειακή χώρα, σύμφωνα με το energymarketprice.com.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά την Πέμπτη 30/5/2024, καθώς η αγορά αγνόησε την πιθανή επέκταση των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ το 2025, λόγω της άφθονης προσφοράς.

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης (τώρα είναι περίπου 6% μεγαλύτερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι), μαζί με την άνοδο των προϊόντων απόσταξης, υποστήριξαν περαιτέρω την ιδέα της άφθονης προσφοράς.

Κατά συνέπεια, το Brent υποχώρησε πάνω από 2% για να κλείσει στα 81,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI Crude έχασε 1,7% για να κλείσει στα 77,91 δολάρια.

 

Άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία συνέχισαν να αυξάνονται (στις 30/5/2024), καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της αύξησης των νορβηγικών ροών.

Κατά συνέπεια, η τιμή spot NBP αυξήθηκε κατά 1,5%, φτάνοντας τις 83,50 p/therm.

Σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση κατά τη χειμερινή περίοδο του 2024 αυξήθηκε κατά 2%, (έφτασε τους 103,61 p/therm), λόγω των αυξανόμενων φόβων για πιθανή πρόωρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών μέσω Ουκρανίας.

 

Πτώση ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας spot

Στις 30 Μαϊου του τρέχοντος έτους, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot παρουσίασαν πτώση, αν και ο βαθμός διέφερε μεταξύ των χωρών.

Η διαφορά μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών τιμών spot έφτασε στο ανώτατο όριο 18 ετών ή 82,56 EUR/MWh.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο της Γαλλίας για την επόμενη ημέρα μειώθηκε κατακόρυφα κατά 66% και διαμορφώθηκε στα 6,66 EUR/MWh, επηρεασμένο από την ισχυρή πυρηνική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Αντίθετα, η τιμή της άμεσης ενέργειας στη Γερμανία μειώθηκε κατά 8%, διαμορφώνοντας τα 89,22 EUR/MWh.

Την ίδια ημέρα οι τιμές του πρώτου έτους της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ανοδικές, παράλληλα με τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Η γερμανική τιμή ισχύος Cal'25 αυξήθηκε κατά περίπου 2% για να κλείσει στα 99,92 EUR/MWh, ενώ η γαλλική τιμή ισχύος Cal'25 κέρδισε πάνω από 1% και διαμορφώθηκε στα 84,90 EUR/MWh.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_21.png

Στενότητα στις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα κυμάνθηκαν εντός στενού εύρους και αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι επενδυτές εξακολουθούσαν να συνοψίζουν τα εβδομαδιαία στοιχεία των επενδυτών που δημοσιεύθηκαν στις 30/5/2024.

Ως αποτέλεσμα, οι EUAs (τύπος δικαιώματος άνθρακα που επιτρέπει στις εταιρείες που καλύπτονται από το EU ETS να εκπέμπουν μια ορισμένη ποσότητα CO2e) που λήγουν το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 2%, κλείνοντας στα 75,48 ευρώ/τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης