Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Το εργοστάσιο αλουμινίου της Rio Tinto στη Ν. Ζηλανδία θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2044

Το εργοστάσιο αλουμινίου της Rio Tinto στη Ν. Ζηλανδία θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2044

Ο «γίγαντας» των εξορύξεων θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει να παράγει ανταγωνιστικά και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προκειμένου να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση (Bloomberg)

Η Rio Tinto Plc (βρετανοαυστραλιανή εταιρεία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο) θα συνεχίσει να λειτουργεί το χυτήριο αλουμινίου της Νέας Ζηλανδίας τουλάχιστον έως το 2044 αφού σύναψε νέες συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg, ο «γίγαντας» εξόρυξης συμφώνησε με τις Meridian Energy, Contact Energy και Mercury New Zealand οι οποίες παρέχουν βεβαιότητα τιμής για τα 572 μεγαβάτ ενέργειας που απαιτεί το μεταλλουργείο στο Tiwai Point, σύμφωνα με  ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 31/5.

Η Rio εξαγοράζει επίσης τον εταίρο της μειοψηφίας 20,6% στο εργοστάσιο (τη Sumitomo Corp.), για να αποκτήσει το 100% της ιδιοκτησίας.

Η εταιρεία αντιμετώπισε αποφάσεις για το μέλλον του μεταλλουργείου αφού στις αρχές του 2021 γνωστοποίησε ότι θα κλείσει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία είχε αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης δεδομένου του υψηλού ενεργειακού κόστους και των προοπτικών για τη βιομηχανία αλουμινίου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το μακροπρόθεσμο μέλλον του μεταλλουργείου Tiwai Point έχει διασφαλιστεί με αυτές τις συμφωνίες οι οποίες επιτεύχθηκαν με ένα γνήσιο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των μερών.

Μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι το εργατικό δυναμικό και τα περιουσιακά μας στοιχεία στη Νέα Ζηλανδία μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικά το αλουμίνιο υψηλής καθαρότητας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα που απαιτείται για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Jérôme Pécresse (Διευθύνων Σύμβουλος της Rio Tinto Aluminium).

 

Συμφωνία για 185 μεγαβάτ ενέργειας

Η βρετανοαυστραλιανή εταιρεία προέβη σε μια συμφωνία απόκρισης «ξηρού» έτους που θα διαθέσει έως και 185 μεγαβάτ ενέργειας από το συμβόλαιο για εθνική προμήθεια σε περίπτωση ελλείψεων.

Συμφώνησε επίσης για περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου του μεταλλουργείου.

Δεν γνωστοποιήθηκαν όροι τιμής για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες υπόκεινται σε έγκριση από τις Ρυθμιστικές Αρχές.

Το μεταλλουργείο Tiwai Point αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της εθνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας και τα ερωτήματα για το μέλλον του είχαν οδηγήσει σε αβεβαιότητα σχετικά με τις επενδύσεις σε έργα νέας γενιάς.

«Η συναλλαγή αποτελεί ακόμη απόδειξη ότι οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της ανανεώσιμης ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας και να δημιουργήσουν βιώσιμα προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θέσεις εργασίας υψηλής αξίας και δολάρια εξαγωγών για τη χώρα μας», δήλωσε ο Neal Barclay (Διευθύνων Σύμβουλος της Meridian) η οποία εξασφάλισε 20 χρόνια συμφωνία για την παροχή 377 μεγαβάτ.

Η επαφή θα παρέχει 120 μεγαβάτ για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο υδράργυρος θα παρέχει αρχικά 50 μεγαβάτ, αυξάνοντας στα 75 μεγαβάτ το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης