Πρωτοπόρα στα BESS η Ιρλανδία - Υπό κατασκευή μπαταρία 4ωρης διάρκειας

Πρωτοπόρα στα BESS η Ιρλανδία - Υπό κατασκευή μπαταρία 4ωρης διάρκειας
Η κατασκευή του BESS αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024
Το πρώτο έργο αποθήκευσης διάρκειας 4 ωρών που κατασκευάζεται στην Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα τόσο των προκλήσεων όσο και των ευκαιριών της αναπτυσσόμενης και εξελισσόμενης τεχνολογίας της χώρας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Η νορβηγική κρατική εταιρεία ενέργειας Strakraft αναπτύσσει το έργο BESS ισχύος 20MW/91,2MWh στην τοποθεσία που βρίσκεται και το αιολικό πάρκο Cushaling στην κομητεία Offaly, στα κεντρικά εδάφη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το εν λόγω έργο έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει και να παρέχει ισχύ 20 MW για έως και τέσσερις ώρες, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα πολύ σημαντικό για τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό θα είναι το πρώτο BESS της Ιρλανδίας που αποθηκεύει ενέργεια για τόσο μεγάλη διάρκεια, υποστηρίζει η Statkraft.

Οι περισσότερες μπαταρίες που αναπτύσσονται μέχρι τώρα στην Ιρλανδία κυμαίνονται από 30 λεπτά έως 2 ώρες, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οπότε οι 4 ώρες αποτελούν τεράστιο άλμα.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας των μπαταριών, τόσο περισσότερα οφέλη μπορεί να προσφέρει», τονίζει η Statkraft.

Η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες μπορεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη στο δίκτυο, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ελαχιστοποιώντας το κόστος για τους καταναλωτές, μεγιστοποιώντας τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο και παρέχοντας γρήγορη και ευέλικτη ενεργειακή χωρητικότητα για τη σταθεροποίηση και υποστήριξη του δικτύου, αποτρέποντας έτσι τις διακοπές ρεύματος.

Μέσα στο 2024 η ολοκλήρωσή του

Στόχος του έργου είναι να διευκολύνει την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής ζήτησης.

Το έργο θα τοποθετηθεί μαζί με το αιολικό πάρκο Cushaling ισχύος 55,8MW και το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή.

Η κατασκευή του BESS αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.

Σημειώνεται τέλος, ότι η μπαταρία στο Cushaling θα είναι η τρίτη που αναπτύσσει η Statkraft στην Ιρλανδία, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται στην επαρχία Kerry.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης