Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την «κατηφόρα» παίρνουν οι τιμές του πετρελαίου ενόψει της συνάντησης της OPEC+

Την «κατηφόρα» παίρνουν οι τιμές του πετρελαίου ενόψει της συνάντησης της OPEC+
Οι traders αναμένουν ότι o οργανισμός θα παρατείνει τις υφιστάμενες περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα σήμερα (30/5), καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση του OPEC+ την Κυριακή.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αργό πετρέλαιο τύπου brent της Βόρειας Θάλασσας μειώθηκε κατά 0,22 δολάρια στα 83,38 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο WTI διαμορφώθηκε κατά 0,17 δολάρια χαμηλότερα, στα 79,06 δολάρια/βαρέλι.

Το brent έχασε περίπου 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά παρέμεινε σε ένα εύρος συναλλαγών μεταξύ 81-86 δολ/bbl από την αρχή του μήνα.

Σύμφωνα με το Montel, oι traders αναμένουν ότι o οργανισμός θα παρατείνει τις υφιστάμενες περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, ιδίως εάν η ένωση των παραγωγών πιστεύει ότι η αγορά μεταφέρει περίσσεια πετρελαίου.

«Οι τιμές θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερες, αλλά από τη στιγμή που ο OPEC+ κράτησε το πετρέλαιο εκτός αγοράς, οι τιμές παρέμειναν σταθερές», δήλωσε η Maleeha Bengali, ιδρύτρια της MB Commodity Corner, σε πρόσφατο podcast του Gulf Intelligence.

Πρόσθεσε ότι η αγορά πετρελαίου, σε αντίθεση με άλλα εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το νικέλιο ή το ουράνιο, δεν παρουσιάζει έλλειψη.

Η έκθεση του OPEC

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ο OPEC διατήρησε την πεποίθησή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατ. bbl/ημέρα το 2024 και κατά 1,85 εκατ. bbl/ημέρα το 2025.

Στην ίδια έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία τοποθετούνται στο 2,8% για το 2024 και στο 2,9% για το 2025, αμετάβλητες από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ

Οι επενδυτές θα επιχειρήσουν επίσης μια ανάγνωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ τώρα που η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής βιομηχανίας που επικαλέστηκαν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα αποθέματα αργού αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν 6,5 εκατ. βαρέλια - αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από τον Ιανουάριο.

Ο Carl Larry, αντιπρόεδρος πωλήσεων προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας της Marex, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιόκτητους μεσίτες εμπορευμάτων στον κόσμο, δήλωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

«Πραγματικά πιστεύω ότι θα δούμε μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με την αναμενόμενη φέτος. Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικά, εγχώρια και διεθνή... και αυτό ωθεί περισσότερους ανθρώπους να οδηγούν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Larry, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η αποδοτικότητα των καυσίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μειωθεί καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται.

«Η άμεση ζήτηση και το ασθενέστερο δολάριο θα πρέπει να δώσουν στήριξη στις τιμές του πετρελαίου και αυτό είναι πιθανό να ξεπεράσει τις προβλέψεις που υπάρχουν στην αγορά».

Σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan την περασμένη εβδομάδα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βελτιώθηκε «αισθητά» τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εκτός από τις περικοπές της παραγωγής του OPEC+, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου φέτος έχουν επίσης ενισχυθεί από τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης