Ενέργεια

Οι αρνητικές τιμές ρεύματος στη Γερμανία δεν θα διαρκέσουν για πολύ (Montel)

Οι αρνητικές τιμές ρεύματος στη Γερμανία δεν θα διαρκέσουν για πολύ (Montel)
Η όποια πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον τεράστιο στόλο ανεμογεννητριών της Γερμανίας στο βορρά δυσκολεύεται να φτάσει στη βιομηχανική ζήτηση στο νότο λόγω των καθυστερήσεων στην επέκταση των γραμμών μεταφοράς
Οι αρνητικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα διατηρηθούν στη Γερμανία για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά οι επιπτώσεις τους μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την εκτεταμένη μέτρηση και την καλύτερη ανάπτυξη των μπαταριών, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Montel.

«Υποθέτουμε ότι οι αρνητικές τιμές θα εξαφανιστούν τελικά», δήλωσε ο Claus Urbanke, αντιπρόεδρος για την ανάπτυξη της αιολικής, ηλιακής και αποθηκευτικής ενέργειας στη Statkraft Γερμανίας, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής Aurora Renewables and Battery στο Βερολίνο αργά την Τρίτη (28/5).

Ωστόσο, στην ίδια τοποθέτηση τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί προτού λυθεί.

Ο αριθμός των αρνητικών ωρών στη Γερμανία έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα διαθέτει περιορισμένους πόρους για την αποθήκευση ή τη μεταφορά πλεονάσματος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ρεκόρ το 2023

Το 2023 υπήρχαν 301 ώρες με αρνητικές τιμές στην ημερήσια αγορά, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή BNA. Φέτος μέχρι σήμερα, η γερμανική αγορά έχει δει 160 αρνητικές ώρες, με βάση τα στοιχεία του χρηματιστηρίου.

Οι αρνητικές τιμές μεταξύ άλλων, μειώνουν τα κίνητρα για επενδύσεις σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - κάτι που η Γερμανία χρειάζεται για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

«Απλώς δεν μπορούμε να έχουμε αρνητικές ώρες», δήλωσε ο Philipp Nimmermann, υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας στο υπουργείο Οικονομίας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. «Είναι παράλογο».

Η διαφορά ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Τα κέρδη από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια υποφέρουν από το φαινόμενο του "κανιβαλισμού", καθώς οι δυνατότητες εντός μιας χώρας παράγουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια στιγμή όταν λάμπει ο ήλιος ή φυσάει ο άνεμος, μειώνοντας τις βραχυπρόθεσμες τιμές κατά τη διάρκεια των αιχμών παραγωγής.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν γειτονικές χώρες αναπτύσσουν δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κέρδη από την ηλιακή ενέργεια υποφέρουν περισσότερο σε τέτοια σενάρια από ό,τι από την αιολική, καθώς οι ώρες αιχμής είναι συχνά ίδιες στις γειτονικές χώρες, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα με την αιολική, σύμφωνα με μελέτη του think tank Neon με έδρα το Βερολίνο που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες.

Γείτονες της Γερμανίας, όπως οι Κάτω Χώρες ή η Πολωνία, έχουν δει μια απότομη αύξηση των ηλιακών ικανοτήτων πρόσφατα - γεγονός που ασκεί πίεση στις τιμές day-ahead κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής της ηλιοφάνειας και περιορισμένης ζήτησης.

Ο Urbanke της Statkraft επεσήμανε ότι οι τιμές ενέργειας κοντά στο μηδέν είναι επίσης αποδιοργανωτικές για τα κέρδη της παραγωγής ενέργειας.

Οι λύσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι μια λύση θα ήταν η εισαγωγή έξυπνων μετρητών στα γερμανικά σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Η εγκατάσταση ήταν αργή στη Γερμανία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδανικά, είπε, η κατανάλωση θα πρέπει να είναι χρονικά προσαρμοσμένη στις ώρες αιχμής της παραγωγής.

Η ευέλικτη ζήτηση θα μπορούσε επίσης να προέλθει από την αποθήκευση ενέργειας, όπως οι υδροηλεκτρικές αντλίες ή οι μπαταρίες. Ενώ το δυναμικό αποθήκευσης υδροηλεκτρικών αντλιών στη Γερμανία είναι περιορισμένο, εταιρείες όπως η Uniper αναζητούν λύσεις με βάση τις μπαταρίες.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση στο Βερολίνο, η Katja Wuenschel, διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Europe and Australia, επεσήμανε την ανάγκη κατασκευής γραμμών μεταφοράς, ώστε η ανανεώσιμη ενέργεια να μπορεί να αποστέλλεται απευθείας στον βιομηχανικό νότο. Τουλάχιστον τρεις βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή.

Η όποια πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον τεράστιο στόλο ανεμογεννητριών της Γερμανίας στο βορρά δυσκολεύεται να φτάσει στη βιομηχανική ζήτηση στο νότο λόγω των καθυστερήσεων στην επέκταση των γραμμών μεταφοράς που συνδέουν τις δύο πλευρές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης