Ο Μπάιντεν επεκτείνει τις φορολογικές εκπτώσεις στα αιολικά και ηλιακά έργα

Ο Μπάιντεν επεκτείνει τις φορολογικές εκπτώσεις στα αιολικά και ηλιακά έργα

Θα είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον διότι θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να έχουν ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές έως το 2035 - Θα τεθούν σε ισχύ το 2025  

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε στις 29/5 την επέκταση των φορολογικών εκπτώσεων που ενίσχυαν εδώ και χρόνια τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ (ήταν έως και 30% για τέτοιου είδους έργα εάν πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις) για να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής σχάσης και της σύντηξης.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις οδηγίες του για τις πιστώσεις καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργήθηκαν βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 (IRA) οι οποίες θα είναι διαθέσιμες το 2025 ως η προηγουμένως διαθέσιμη αιολική και ηλιακή παραγωγή και οι πιστώσεις φόρου για επενδύσεις.

«Οι νέες τεχνολογικά ουδέτερες πιστώσεις καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2025, είναι μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του νόμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο John Podesta (Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου για τη Διεθνή Πολιτική για το Κλίμα).

Είπε ότι θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να πετύχουν το στόχο τους για έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές έως το 2035.

 

Τομείς που αφορούν οι πιστώσεις

Η πρόταση προσδιορίζει μισή ντουζίνα τεχνολογίες που μπορεί να είναι επιλέξιμες για τις προσοδοφόρες φορολογικές εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας και υδροκινητικής ενέργειας, της πυρηνικής σχάσης και σύντηξης, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της γεωθερμίας και ορισμένων μορφών ανάκτησης ενέργειας αποβλήτων.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο IRA έχει ήδη επενδύσει πάνω από 850 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή ενέργεια και επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης από τον ιδιωτικό τομέα και οδήγησε σε ρεκόρ προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το νέο πρόγραμμα είναι «το επόμενο βασικό βήμα.

Αυτές οι πιστώσεις... συνιστούν μια άνευ προηγουμένου μακροπρόθεσμη δέσμευση στον τομέα της καθαρής ενέργειας για να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ θα είναι μια σημαντική αγορά για νέα παραγωγή καθαρής ενέργειας την επόμενη δεκαετία και μετά», είπε.

 

Πιστώσεις επωφελείς για το περιβάλλον

Η ερευνητική εταιρεία Rhodium Group εκτίμησε ότι οι πιστώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 300-400 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με μη εκπτώσεις φόρου το 2035, μείωση 29%-46%.

Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες επισήμαναν ανησυχίες ότι οι εκπτώσεις φόρου για την τεχνολογία μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα μπορούσαν να καταλήξουν να υποστηρίζουν αμφιλεγόμενες πηγές ενέργειας, όπως η καύση απορριμμάτων ή το βιοαέριο μεθανίου που δεσμεύεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αποτρέψει τη βρώμικη ενέργεια από το να συνεπιλέγει δισεκατομμύρια σε δολάρια φορολογουμένων», δήλωσε η Σάρα Λουτς (ακτιβίστρια των Φίλων της Γης).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης