Τελευταία Νέα

Έρχεται το τέλος στις «ταρίφες» για έργα αποθήκευσης - Ενίσχυση μόνο για το Capex

Έρχεται το τέλος στις «ταρίφες» για έργα αποθήκευσης - Ενίσχυση μόνο για το Capex

Τι θα γίνει με τους επόμενους διαγωνισμούς

 

Η περίοδος των επιδοτήσεων στα έργα αποθήκευσης δείχνει τα τελειώνει, με μικρές εξαιρέσεις. Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να βάλει τέλος στις «ταρίφες» των μονάδων αποθήκευσης, ενισχύοντας μόνο το Capex των έργων.
Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο συζητήθηκε η βούληση της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΝ να συμμετέχουν οι μπαταρίες απευθείας στην αγορά, δίχως να εξασφαλίζουν λειτουργική ενίσχυση μέσω διαγωνισμών.


Όσο για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί - δηλαδή ο τελευταίος από τους τρεις διαγωνισμούς που θα "τρέξει" από τη ΡΑΑΕΥ με τα 200 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και εκείνος του REPpowerEu - θα υλοποιηθούν μεν αλλά εξασφαλίζοντας μόνο επενδυτική ενίσχυση.

Περιορισμός περικοπών

Πιο συγκεκριμένα οι μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης (standalone) που θα συμμετέχουν στον τρίτο διαγωνισμό του Ταμείου Ανάκαμψης για περίπου 300 MW (μεγαβάτ) μπαταριών δεν θα εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση αλλά μόνο ενίσχυση στο CAPEX και αυτή περιορισμένη.
ύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμάται ότι θα καλύπτει περίπου το 30% με 40% της επένδυσης. Έτσι, με τον περιορισμό των επιδοτήσεων εκτιμάται ότι θα …ανοίξει χώρος για ενίσχυση περισσότερων έργων αποθήκευσης, ώστε να ανοίξει ηλεκτρικός χώρος, αλλά και να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής και το «φαινόμενο» των μηδενικών ή και αρνητικών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.

Με επιδότηση μόνο του Capex θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για μπαταρίες, συνολικής ισχύος 175 MW, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί με κονδύλια περίπου 85 εκατ. ευρώ του REPowerEU. Στους δύο διαγωνισμούς τα έργα που θα προκρίνονται θα είναι εκείνα που θα δηλώνουν μικρότερες επενδυτικές δαπάνες ή συντομότερους χρόνους ηλέκτρισης.

Το ύψος της ενίσχυσης του CAPEX εκτιμάται ότι και στους δύο διαγωνισμούς θα περιοριστεί περίπου στα 50.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Εξασφάλιση κονδυλίων

Να θυμίσουμε ότι στους δύο πρώτους διαγωνισμούς που έτρεξε η ΡΑΑΕΥ με δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW και 300 MW αντίστοιχα, οι μονάδες αποθήκευσης που είχαν προκριθεί εξασφάλισαν, εκτός από «ταρίφα», και επενδυτική ενίσχυση στον μεν πρώτο 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και στον δεύτερο 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Μελλοντικά η χορήγηση επενδυτικής ενίσχυσης των έργων αποθήκευσης και το ύψος της θα εξαρτηθεί από το εάν και πόσα κονδύλια που θα εξασφαλίσει το ΥΠΕΝ.

Επίσης, το υπουργείο σχεδιάζει την κατά προτεραιότητα προσφορά όρων σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα για μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά standalone μπαταρίες οι οποίες ωστόσο για να πάρουν προτεραιότητα σύνδεσης με το δίκτυο θα πρέπει να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά και όχι να εξασφαλίζουν λειτουργική ενίσχυση μέσω διαγωνισμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης