Τελευταία Νέα

Η ραγδαία αύξηση της ηλιακής ενέργειας και οι προκλήσεις για το δίκτυο των ΗΠΑ

Η ραγδαία αύξηση της ηλιακής ενέργειας και οι προκλήσεις για το δίκτυο των ΗΠΑ
Αλλά ενώ η ηλιακή ενέργεια έχει καταστήσει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ πιο πράσινο, το έχει επίσης καταστήσει πιο ασταθές, ειδικά στην κορυφαία ηλιακή αγορά, την Καλιφόρνια
Καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν έχει σημειώσει ταχύτερη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την τελευταία μισή δεκαετία από την ηλιακή ενέργεια.

Όμως, αυτή η αλματώδης αύξηση των ηλιακών πάρκων έχει αρχίσει να φέρνει προβλήματα στα συστήματα διανομής και μεταφοράς ενέργειας στις κορυφαίες παραγωγικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, δημιουργώντας προκλήσεις για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το δίκτυο.  

Σύμφωνα με το Oil Price, η αποθήκευση θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των προκλήσεων, και παρόλο που και αυτή η τεχνολογία ενισχύεται, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις προσθήκες ηλιακής ισχύος.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι παρά τη συνεχή μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στις ΗΠΑ, το μερίδιο του άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Αμερικής εξακολουθεί να υπερβαίνει το 15%, περισσότερο από οποιαδήποτε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.   

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί

Όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί -αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, βιομάζα και γεωθερμία- ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 2022 την παραγωγή με καύση άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο άνθρακας εξακολουθεί να κατέχει περίπου 16% μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το μερίδιο της αιολικής ενέργειας που είναι περίπου 11%, το 6% της υδροηλεκτρικής ενέργειας ή το 4% της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής παραγωγής.  

Η ηλιακή ενέργεια έχει πλέον αυξηθεί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, μετά την αύξηση κατά 155% μεταξύ 2018 και 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA που επικαλείται ο αρθρογράφος του Reuters Gavin Maguire.

Πιο ασταθές το σύστημα των ΗΠΑ

Αλλά ενώ η ηλιακή ενέργεια έχει καταστήσει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ πιο πράσινο, το έχει επίσης καταστήσει πιο ασταθές, ειδικά στην κορυφαία ηλιακή αγορά, την Καλιφόρνια.

Εκεί, η αιχμή της παραγωγής ηλιακής ενέργειας συμπίπτει με τη χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις κατοικίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού. Όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αυξάνεται μετά τις 6 μ.μ., η ηλιακή παραγωγή αρχίζει να εξασθενεί.  

Για να αντιμετωπίσει τη φυσική και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες ηλιακή ενέργεια, το δίκτυο χρειάζεται πολύ περισσότερη αποθήκευση από αυτή που είναι σήμερα διαθέσιμη για να εξομαλύνει τη διαφορά μεταξύ της μέγιστης παραγωγής και της μέγιστης ζήτησης και τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαχειριστές του δικτύου πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συχνές αρνητικές τιμές όταν η ηλιακή παραγωγή βρίσκεται στην αιχμή της κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η «χαμένη» παραγωγή ηλιακής ενέργειας και η ανεπαρκής αποθήκευση μπαταριών αυξάνουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην πολιτεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο, ενώ η αποθήκευση μπαταριών βρίσκεται σε άνοδο, αλλά πρέπει να υπερβεί τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις για να παρέχει ενέργεια όταν χρειάζεται.

Η εκτίμηση της ΕΙΑ

Νωρίτερα φέτος, η EIA εκτίμησε ότι η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση των μπαταριών θα αποτελούσαν το 81% της νέας αμερικανικής ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024.

Οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σχεδιάζουν να προσθέσουν φέτος 62,8 GW νέας ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας κλίμακας κοινής ωφέλειας, αυξημένη κατά 55% σε σύγκριση με την ικανότητα που προστέθηκε πέρυσι, 40,4 GW.

Η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο μερίδιο της νέας δυναμικότητας το 2024, με 58%, ακολουθούμενη από την αποθήκευση, με 23%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της EIA.

Η αύξηση των προσθηκών ηλιακής ενέργειας θα είναι σχεδόν διπλάσια από την περσινή αύξηση των 18,4 GW, η οποία αποτέλεσε από μόνη της ρεκόρ για την ετήσια εγκατάσταση σε κλίμακα κοινής ωφέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καθώς οι επιπτώσεις των προκλήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού και των εμπορικών περιορισμών μειώνονται, η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να ξεπερνά τις προσθήκες ισχύος από άλλους πόρους παραγωγής», σημείωσε η EIA.

Οι προσθήκες αποθήκευσης αναμένεται επίσης να καταρρίψουν τα ρεκόρ φέτος, με την ικανότητα στις ΗΠΑ να έχει σχεδόν διπλασιαστεί το 2024, καθώς οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να προσθέσουν 14,3 GW αποθήκευσης μπαταριών στα υπάρχοντα 15,5 GW φέτος.

Το 2023, 6,4 GW νέας χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών προστέθηκαν στο δίκτυο των ΗΠΑ, μια ετήσια αύξηση της τάξης του 70%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης