Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟPEC παραμένει αισιόδοξος για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Ο ΟPEC παραμένει αισιόδοξος για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου
Με την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο οργανισμός θα διατηρήσει τις περικοπές ως έχουν για το υπόλοιπο του έτους
Η παγκόσμια οικονομία ήταν σχετικά ανθεκτική τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οδήγησε τον ΟPΕC να συνεχίσει να περιμένει ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος αλλά και το 2025, δήλωσε τη Δευτέρα (27/5) ο γενικός γραμματέας του, Haitham Al Ghais.

«Για το 2024, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ανέρχεται σε 2,2 mb/d, με τη συνολική παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 104,5 mb/d», δήλωσε ο Al Ghais στην ειδική συνεδρίαση της 141ης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Οικονομικής Επιτροπής του γκρουπ.  

Σύμφωνα με το Oil Price, το επόμενο έτος, η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου δείχνει περαιτέρω ισχυρή επέκταση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, με μέσο όρο 106,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο επικεφαλής του οργανισμού - ο οποίος επί του παρόντος περιορίζει την προσφορά στην αγορά στο πλαίσιο της συμφωνίας OPEC+ που συντονίζεται με αρκετούς άλλους παραγωγούς με επικεφαλής τη Ρωσία - επανέλαβε τις προβλέψεις του OPEC στην τελευταία Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR).

Για την παγκόσμια οικονομία

Ο ΟPEC συνεχίζει να κρατά αισιόδοξη άποψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την ταλαντευόμενη ζήτηση και την προοπτική υψηλότερων για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτοκίων που θα μπορούσαν να πλήξουν την κατανάλωση πετρελαίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο OPEC ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ότι μια ανθεκτική παγκόσμια οικονομία στις αρχές του έτους έχει πρόσθετες δυνατότητες ανόδου κατά το δεύτερο εξάμηνο με την πιθανή χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών.  

Ο OPEC εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Για το σύνολο του έτους, η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φθάσει τα 104,5 εκατ. bpd, λόγω της «ισχυρής ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και της υγιούς οδικής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, καθώς και των βιομηχανικών, κατασκευαστικών και γεωργικών δραστηριοτήτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ».

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο πετρελαϊκός οργανισμός δήλωσε ότι «παρά ορισμένους καθοδικούς κινδύνους, η συνεχιζόμενη δυναμική που παρατηρείται από την αρχή του έτους θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες ανοδικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024 και μετά».

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στον OPEC και τον ΟPEC+, καθώς συνεδριάζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Με την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο οργανισμός θα διατηρήσει τις περικοπές ως έχουν για το υπόλοιπο του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης