Τη συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών και μετά τον Αύγουστο οπότε και λήγει, σχεδιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης όπως ανακοίνωσε χθες μιλώντας στους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Όπως είπε ο κ. Στάσσης μέσω του προγράμματος επαναγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη η εταιρία κατέχει σήμερα το 5,6% των μετοχών της. Στόχος της διοίκησης που θα τεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο, είναι η συνέχιση του προγράμματος για μια διετία ώστε να συγκεντρωθεί το 10% των μετοχών. Το ποσοστό αυτό σημείωσε ο κ. Στάσσης μιλώντας σε περίπου 80 αναλυτές, σχεδιάζεται να διατεθεί κατά το 1/3 για πιθανές νέες εξαγορές, ενώ άλλο 1/3 των μετοχών θα ακυρωθεί προς όφελος των μετόχων και τέλος 1/3 θα διατηρηθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων στα στελέχη του ομίλου.
Αύξηση των έργων ΑΠΕ
Παρουσιάζοντας το συνολικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου ο κ. Στάσσης τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη παραγωγής σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ενίσχυση του pipeline των έργων ΑΠΕ τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και η αύξηση των έργων αιολικής ενέργειας για λόγους διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου παραγωγής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το pipeline της ΔΕΗ φθάνει στα 20 GW και τα σχεδιαζόμενα έργα εκτείνονται στην Κροατία 0,5 GW, την Ιταλία 0,5 GW, τη Βουλγαρία 0,5 GW, τη Ρουμανία με εγκατεστημένη ισχύ 0,7 GW και pipeline 6 GW και βεβαίως την Ελλάδα όπου η εγκατεστημένη ισχύς είναι 4 GW και το pipeline 12,7 GW. Αυτό το σύνολο αυτών των έργων τα 11,3 GW αναπτύσσονται από την ίδια τη ΔΕΗ, ενώ τα 8,9 GW σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες όπως η Intrakat (2,7 GW), RWE (2 GW), Motor Oil (2 GW) και Μυτιληναίος (2 GW).
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση στόχος είναι η ΔΕΗ να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο ενεργειακό παίκτη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου και σε άλλες δραστηριότητες όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα data centers και οι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης . Στο πλαίσιο αυτό για το υπόλοιπο του του 2024 οι κινήσεις που θα γίνουν θα αφορούν την επέκταση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, αλλά και την ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, που στο τέλος Μαρτίου του 2024 είχε φθάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.
Το καλώδιο διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία
Επίσης το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία (East Med Corridor), ενώ θα συνεχιστεί η ενσωμάτωση της Κωτσόβολος και θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία data centers και υποδομών ΑΙ.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ΔΕΗ blue, η ΔΕΗ κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, έχοντας 2.090 σημεία στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στην Ρουμανία, συνεχίζει την ανάπτυξη των σημείων φόρτισης έχοντας φτάσει τα 400 σημεία έναντι 292.
Παράλληλα η ΔΕΗ επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση της δραστηριότητας διανομής. Αν και καταγράφηκε ελαφρά επιδείνωση σε ορισμένους δείκτες επιδόσεων το α’ τρίμηνο 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία εκτιμά ότι οι δείκτες αυτοί θα βελτιωθούν.
Η διείσδυση των έξυπνων μετρητών είναι ήδη αρκετά υψηλή στη Ρουμανία και συνεχίζει να αυξάνεται (48%), ενώ στην Ελλάδα (11%) αναμένεται να επιταχυνθεί παράλληλα με την ευρύτερη εγκατάσταση τους στη χώρα.
www.worldenergynews.gr