Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Goldman: Μέχρι 2850 δολάρια ανά τόνο η μέση τιμή του αλουμινίου το 2025

Goldman: Μέχρι 2850 δολάρια ανά τόνο η μέση τιμή του αλουμινίου το 2025
Άνοδος 2% στα 2600 δολάρια η τιμή σήμερα

Συνέχεια της ανοδικής τάσης του αλουμινίου προβλέπει η Goldman Sachs με την τιμή να ανέρχεται στα 2700 δολάρια ανά τόνο στους επόμενους 12 μήνες και το 2025 να καταγράφει μέση τιμή 2850 δολάρια ανά τόνο.

Η τάση αυτή θα υποστηριχτεί από μία σταδιακή σύσφιξη του ελλείμματος σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά.

Η Κίνα παραμένει ο βασικός υποστηρικτής της δυναμικής στην παρούσα φάση. Τα εγχώρια αποθέματα κορύφωσαν στην αρχή Απριλίου και έχουν υποχωρήσει κατά 15% από τότε.

Την ίδια περίοδο οι καθαρές εισαγωγές αλουμινίου συνεχίζουν να ισχυροποιούνται, που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση θα ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια τόνους έναντι 1,4 για το σύνολο του 2023.

Η ισχυρή ζήτηση εγχωρίως αλουμινίου στην Κίνα φτάνει το ρυθμό του 6% σε επίπεδο ετήσιας ανάπτυξης που είναι υπερδιπλάσιος της αρχικής εκτίμησης.

Και δημιουργεί ένα έλλειμμα στην προσφορά έναντι του πλαφόν που υπάρχει στη δυναμικότητα παραγωγής.

Ακόμα και αν οι εισαγωγές καλύψουν αυτό το κενό, εκτιμάται ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χρειάζεται αλουμίνιο σε spot τιμή και να εισάγει αργότερα μέσα στο χρόνο, ειδικότερα εφόσον αρχίζουν να εξαντλούνται τα αποθέματα στα μέσα του έτους.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η τιμή του αλουμινίου έχει αυξημένη υποστήριξη από την καμπύλη κόστους, καθώς οι τιμές της αλουμίνας έχουν αυξηθεί κατά 20% από τις αρχές του έτους.

Στις αγορές εκτός Κίνας, η τάση συνεχίζει να βελτιώνεται ειδικά στο spot, καθώς οδεύουμε σε περίοδο ολοκλήρωσης της εξάντλησης των αποθεμάτων και εμφανίζεται ανοδική τάση στη ζήτηση.

Αυτό φαίνεται στα περιφερειακά premia. Αυτό αναπόφευκτα θα καταγραφεί στις τρέχουσες μεγάλες παραδόσεις του μετάλλου στο LMΕ της Μαλαισίας (+562.000 τόνοι) και είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι αυτό δεν είναι ένα νέο πλεόνασμα, αλλά μία απλή χρηματοοικονομική κίνηση από ένα held off warant.

Μετά την άνοδο των τιμών κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η τιμή έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης για τον τρέχοντα μήνα με τις αποφάσεις του LMΕ για το ρώσικο αλουμίνιο να έχουν υποστηρίξει τα επίπεδα των τιμών.

Σήμερα 15/5 η τιμή ανεβαίνει 2% στα 2600 δολάρια ο τόνος. Την ίδια ώρα το δολάριο, όπως κατέγραφε το WEN, ανεβαίνει έναντι του ευρώ στο 1,082 δολάρια ανά τόνο.

Τα υπόλοιπα μέταλλα

Για το χαλκό δεν μπορεί να προβλεφτεί το έλλειμμα της ζήτησης και διατηρείται η τιμή στόχος 12000 δολάρια ανά τόνο μέχρι το τέλος του έτους, που σημαίνει 20% άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα.
Για το σιδηρομετάλλευμα αναμένεται σταθεροποίηση στο β΄τρίμηνο με την ανάκαμψη των τιμών κατά 15% από τα χαμηλά του Απριλίου.

Δείτε τα παρακάτω διαγράμματα:
διαγραμμα_18.png
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης