Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει μεταξύ 2-12 Ιουλίου
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι οι αποφάσεις για την υλοποίηση διασυνδέσεων όπως ο Vertical Corridor δεν πρέπει να λαμβάνονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά με βάση τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γκάλι στο περιθώριο εκδήλωσης του ΔΕΣΦΑ για την καινοτομία, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο πέραν της Ρωσίας και ανεξαρτήτως της σημερινής συγκυρίας. Πάντως η κ. Γκάλι παραδέχθηκε ότι εν όψει της αλλαγής ηγεσίας στην Κομισιόν αλλά και της εκλογής νέου προέδρου στις ΗΠΑ ενδεχομένως ο Κάθετος Διάδρομος να καθυστερήσει. Ωστόσο η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει και όπως είπε σε αυτή τη κατεύθυνση θα εργαστεί ο ΔΕΣΦΑ ανεξαρτήτως της εξέλιξης του market test.
Δεσμευτική φάση
Όπως είναι γνωστό ο ΔΕΣΦΑ προχωρεί ήδη στη δεύτερη δεσμευτική φάση του market test, το οποίο μπορεί να «ξεκλειδώσει» επενδύσεις έως 570 εκατ. ευρώ στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς. Ο Διαχειριστής ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test, στο πλαίσιο της οποίας οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν έως τις 24 Ιουνίου, για να μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Μάλιστα στις 22 Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ θα πραγματοποιήσει ειδική ενημερωτική συνάντηση για το market test στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στο διάστημα 2-12 Ιουλίου, ενώ η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σε συνδυασμό με τις Δοκιμές Οικονομικής Βιωσιμότητας, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο που θα κρίνει αν υπάρχει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση του εθνικού συστήματος, το οποίο να δικαιολογεί την υλοποίηση νέων έργων για την αναβάθμισή του.
Αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού LNG
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή δεδομένων που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι ρωσικό LNG έχει κατακλύσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική αγορά. Μάλιστα στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά 81,90% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, φθάνοντας συνολικά στις 1,91 TWh.
Η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση στην προμήθεια της ελληνικής αγοράς με LNG, μετά τις ΗΠΑ που προηγούνται με μεγάλη διαφορά. Οι εισαγωγές αμερικανικού LNG το πρώτο τρίμηνο του 2024 φθάνουν στα 4,54 TWh, από 3,98 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι.
Συνολικά πάντως το ρωσικό αέριο κυριαρχεί στην ελληνική αγορά, μετά την πολύ μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων αερίου αγωγού που εισέρχονται από το Σιδηρόκαστρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι εισαγωγές αερίου από το Σιδηρόκαστρο κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, έφθασαν στις 7,25 TWh, καταγράφοντας αύξηση 113,86% και καλύπτοντας το 43,8% των συνολικών εισαγωγών. Μαζί με το LNG το ρωσικό αέριο κάλυψε το 55,34% του συνόλου των εισαγωγών, ύψους 16,55 TWh, ποσότητα πάντως που ήταν μειωμένη κατά 8,63% σε σχέση με τις 18,07 Twh της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Πρόκειται για μία μείωση που οφείλεται αποκλειστικά στην κάθετη πτώση των εξαγωγών, κατά 94,89% στις 0,29 TWh από 5,68 TWh, καθώς η Βουλγαρία προμηθεύεται πλέον το αέριο μέσω Τουρκίας. Αντίθετα η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά, κατά 30,91%, αγγίζοντας τις 16,22 TWh από τις 12,39 TWh το πρώτο τρίμηνο του 2023.
www.worldenergynews.gr