Peskov: Αθέμιτος ανταγωνισμός η κίνηση των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε την απαγόρευση του ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Περίπου το 24% του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται από τους πυρηνικούς σταθμούς των ΗΠΑ προέρχεται από τη Ρωσία.
«Θεωρούμε ότι ο νόμος των ΗΠΑ που θεσπίστηκε πρόσφατα για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου εισάγει διακρίσεις και δεν στρέφεται προς την αγορά», ανέφερε η Rosatom σε γραπτή δήλωση στο Reuters.
«Η Rosatom διατηρεί την ισχυρή της θέση ως παγκόσμιος ηγέτης στις πυρηνικές τεχνολογίες και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με ξένους εταίρους που ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμη συνεργασία».
Η Rosatom ανακοίνωσε το 2022 ότι ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης στον κόσμο στον τομέα του εμπλουτισμένου ουρανίου με το 35% της παγκόσμιας αγοράς, καθώς και ότι κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο και ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.
Δύσκολος αναταγωνισμός
Το Κρεμλίνο είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα ρωσικά καύσιμα δεν είναι κρίσιμη για τη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι οι Αμερικανοί, όταν δυσκολεύτηκαν να ανταγωνιστούν τη Ρωσία, έφτασαν σε μέτρα που στρεβλώνουν και να υπονομεύουν τους κανόνες των παγκόσμιων αγορών.
"Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από αθέμιτο ανταγωνισμό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov. «Η πυρηνική μας βιομηχανία είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο, είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή τη βιομηχανία».
Μια προηγούμενη προσφορά 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων απορρίφθηκε τον περασμένο μήνα, με την Anglo να την αποκαλεί «καιροσκοπική».
Η Rosatom είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ ήταν «επιβλαβής για τη βιώσιμη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών του κύκλου πυρηνικού καυσίμου».
Η Ρωσία ενισχύει επί του παρόντος το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή της. Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας προβλέπεται να φτάσει το 25% έως το 2045 από 20% που είναι σήμερα, σύμφωνα με τη Rosatom.
www.worldenergynews.gr