Με το κλίμα στην πόλη να έχει οξυνθεί, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, προερχόμενος μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη, μετά την πρόσφατη προσωρινή αναστολή των εργασιών είχε βάλει στο τραπέζι τις συνέπειες που θα έχει ένα «χειρόφρενο» στο έργο. «Αν σήμερα σταματούσαμε το έργο, θα έπρεπε να λυθεί μια Σύμβαση Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, ένα ΣΔΙΤ, το οποίο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση», είπε αρχικά, φωτογραφίζοντας και τα αιτήματα αποζημιώσεων που θα εγείρει σε τέτοια περίπτωση ο ανάδοχος.
Εν συνεχεία, δεδομένου ότι οι πρόδρομες εργασίες είναι ήδη σε φάση ολοκλήρωσης, αφού πριν το «πάγωμα» είχαν ορίζοντα το τέλος Απριλίου, θα πρέπει να προκηρυχθεί μια νέα εργολαβία, προκειμένου να αναστρέψει τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα εργασιών, που έχουν δώσει μία διαφορετική μορφή στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή. Χαρακτήρισε, βέβαια, την κατάσταση στο έργο ως «μη αναστρέψιμη», δεδομένου ότι το 80% της υφιστάμενης οδού έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Βεβαίως, το να αποδοθεί ο δρόμος στην προτέρα κατάσταση, επισύρει επιπλέον κόστος για το δημόσιο, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι εφικτό.
Παράταση χρονοδιαγράμματος
Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου, με τις συνέπειες του οποίου στην κυκλοφορία είναι αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι, έχει ήδη παραταθεί κατά 5 μήνες με υπαιτιότητα του δημοσίου ως τις 14 Μαΐου 2027. Αυτό σημαίνει πως μπαίνουν στο πρόγραμμα και αιτήματα αποζημιώσεων. Οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις -και όσες ίσως σημειωθούν ως την τελική απόφαση- αφήνουν στην ανάδοχο κοινοπραξία Άβαξ – ΜΕΤΚΑ ανοιχτό παράθυρο για διεκδικήσεις.
Το έργο ΣΔΙΤ του Flyover, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή μιας υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερεις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Περιλαμβάνει και την επισκευή της υφιστάμενης δυτικής περιφερειακή. Στόχος είναι να δώσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας τις μετακινήσεις πιο γρήγορες, οικονομικές, αλλά και πιο ασφαλείς.
www.worldenergynews.gr