Στην τρέχουσα συγκυρία το κυρίαρχο αφήγημα στις διεθνείς αγορές είναι αυτό της ήπιας και ομαλής επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ και σταδιακής επιτάχυνσης, γράφει στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις επενδύσεις η Τράπεζα Πειραιώς.
Αναλυτικά στην έκθεση, η Τράπεζα γράφει
Στην Ευρωζώνη, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού απομακρύνει το δυσμενές σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, ενώ η σταθεροποίησή της σε πολύ χαμηλά θετικά επίπεδα, απομακρύνει το ενδεχόμενο της ύφεσης.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η πορεία των αγορών βρίσκεται στο «έλεος» της μεταβλητότητας των δεδομένων και η Επενδυτική Στρατηγική μας «ευθυγραμμίζεται» με τον οικονομικό κύκλο, διατηρώντας τα αμυντικά χαρακτηριστικά της.
Η συνολική μας άποψη για τις μετοχικές αγορές παραμένει ήπια αρνητική καθώς εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες μιας κυκλικής διόρθωσης δεν είναι αμελητέες.
Όμως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι αγορές θα αρχίζουν να προεξοφλούν τα εταιρικά κέρδη του 2025, είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκ νέου μεταβολή των απόψεών μας για μετοχές σε θετική.
Τέλος, παραμένουμε με ήπια θετική άποψη για τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη καθώς θεωρούμε ότι ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε το πρώτο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ.
Για την οικονομία των ΗΠΑ
Η αμερικανική οικονομία παρουσίασε μεγαλύτερη δυναμική από την αναμενόμενη και το Δ’ τρίμηνο του 2023, με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,4% (σε τριμηνιαία- ετησιοποιημένη βάση) και 2,5% για το σύνολο του έτους. Η ιδιωτική κατανάλωση αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα της ανόδου ενώ αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και το τρέχον τρίμηνο. Σύμφωνα με μελέτη της Chicago Fed τα νοικοκυριά κατείχαν περίπου $430 δις συνολικής πλεονάζουσας αποταμίευσης (pandemic excess savings) τον Σεπτέμβριο του 2023 η οποία εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί έως το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2024 (αντί για το τέλος του 2023 που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Επίσης, σύμφωνα με μοντέλο της Atlanta Fed, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ για το Α’ τρίμηνο του 2024 υπολογίζεται κοντά στο 2,82% — μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες του Φεβρουαρίου — υποδηλώνοντας μειωμένους καθοδικούς κινδύνους για τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα.
Για την Ευρωζώνη
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μόλις 0,1% ετησίως το Δ’ τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνει τη στάσιμη οικονομική δραστηριότητα που παρατηρείται από το Β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους καθώς η Γερμανία συνεχίζει την αναιμική ανάπτυξη, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται σε στασιμότητα. Στον αντίποδα θετική είναι η δυναμική στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης η μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 ανήλθε στο 0,4% ετησίως από 3,4% το 2022. Η εξασθένιση αυτή οφείλεται κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων επιπτώσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό το 2022, στις μετέπειτα επιπτώσεις της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της EKT στους καταναλωτές και τη βιομηχανία καθώς και στις αδύναμες εξαγωγές.
Για την Κίνα
To 2023 αποτέλεσε το πρώτο δωδεκάμηνο που η οικονομία λειτούργησε απαλλαγμένη από τους ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς της περιόδου της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 5,2% (2022: 3,0%), στηριζόμενο από την ανάκαμψη της κατανάλωσης.
www.worldenergynews.gr