Στον απόηχο των γεωπολιτικών εντάσεων, η Ευρώπη κλήθηκε, καλείται και θα συνεχίσει να καλείται να δράσει άμεσα για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, με τα κράτη-μέλη να αναδιαμορφώνουν τις στρατηγικές τους για ενεργειακή κάλυψη και ασφάλεια και να ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους για διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) εισχώρησαν στο κάδρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Η στροφή στις ΑΠΕ, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, είχαν εισχωρήσει σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τα τελευταία χρόνια, ενώ έπειτα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία η ευρωπαϊκή οδηγία για την αδειοδότηση των ΑΠΕ απέφερε μια επιπλέον ευκαιρία για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εφοδιασμού, την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και τη μετάβαση σε μορφές ενέργειας με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα CO2.
Η χώρα μας ήταν από την αρχή σε περίοπτη θέση για την ανάπτυξη ΑΠΕ λόγω των φυσικών πόρων που διαθέτει. Έπειτα και από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η χώρα εισήλθε σε ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πορεία, με τον χώρο στις επενδύσεις ΑΠΕ από εγχώριους και διεθνείς παίκτες της αγοράς να μεγιστοποιείται.
Προκλήσεις όπως το νομοθετικό πλαίσιο που έχρηζε περαιτέρω απλούστευσης και τροποποιήσεων και η διαθέσιμη χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου, δημιούργησαν ευκαιρίες οδηγώντας αυτόματα στην πρόβλεψη ενός συνδυασμού καινοτόμων λύσεων όπως οι μπαταρίες. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πολυνομοσχέδιο, η προσθήκη σταθμού αποθήκευσης ενέργειας είναι υποχρεωτική σε όλα τα νέα έργα ΑΠΕ.
Στο δρόμο για ένα πράσινο μέλλον, η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ να έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικά τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα την προσπάθεια για τη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας ώστε να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, διασφαλίζοντας την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σύστημα και περιορίζοντας τις παρενέργειες που αυτή προκαλεί στην λειτουργία των πεπαλαιωμένων και πεπερασμένων δικτύων της χώρας.
Το όραμα και ο προσανατολισμός της Sunlight
Στη Sunlight, οραματιζόμαστε να συμβάλλουμε καθοριστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και προσανατολιζόμαστε σε αυτόν τον στόχο μέσω της αξιοποίησης του πλεονεκτήματος της ευρωπαϊκής παραγωγής μπαταριών και της υποστήριξης των επενδυτών σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Επενδύουμε σε δικές μας τεχνολογίες αιχμής προσβλέποντας να διαθέσουμε σταδιακά όλα τα προϊόντα και τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για μαζική παραγωγή μέχρι το τέλος του 2024.
Η αύξηση της διάρκειας αποθήκευσης είναι το επόμενο ζήτημα στην εξίσωση. Καθώς οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται στο λίθιο θα μπορούν να λειτουργούν για περισσότερες ώρες, η ανάπτυξή τους θα συνεχιστεί, προβλέποντας ότι στην επόμενη δεκαετία θα δούμε ακόμη πιο εξελιγμένα συστήματα. Στη Sunlight, καινοτομούμε σε αυτόν τον τομέα και έχουμε ήδη αρχίσει να προσαρμόζουμε τις προσφερόμενες λύσεις στις αυξανόμενες ανάγκες για μεγαλύτερης διάρκειας αποθήκευση ενέργειας. Πέρα από τις μπαταρίες με βάση το λίθιο, εξετάζουμε και άλλες τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν τον σκοπό αυτό στην επόμενη δεκαετία σε βιώσιμη εμπορική λειτουργία.
Η επόμενη μέρα βρίσκει όσους θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας να μπορούν να προβλέπουν τις ανάγκες και να προχωρούν στις ανάλογες κινήσεις. Στη Sunlight, εξετάζουμε και υλοποιούμε ήδη μια σειρά από επενδύσεις, εξαγορές και συνεργασίες που θα μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά στο στόχο μας.
Όπως το φιλόδοξο σχέδιό μας για την κατασκευή του πρώτου Gigafactory στοιχείων λιθίου. Ήδη με μια άρτια καταρτισμένη ομάδα από επιστήμονες του εξωτερικού, Έλληνες μηχανικούς με πολυεθνική εμπειρία και απόφοιτους κορυφαίων ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, o Όμιλος Sunlight σημειώνει σήμερα ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας του αύριο.
Με την Ελλάδα να βαδίζει στο πολυδιάστατο μονοπάτι της πράσινης μετάβασης, η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχανίας και κοινωνίας είναι επιτακτική. Η προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με κίνητρα για επενδύσεις σε υποδομές ΑΠΕ και σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, σε ευρωπαϊκή βάση, θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεκλειδώσει τις δυνατότητές της, να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο με περισσότερη τεχνολογία και βιομηχανία αλλά και να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης, μεταβαίνοντας λαμπρά στη νέα πράσινη εποχή.
www.worldenergynews.gr