Τελευταία Νέα

Ember: Από ΑΠΕ το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης τους πρώτους 2 μήνες του 2024

Ember: Από ΑΠΕ το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης τους πρώτους 2 μήνες του 2024

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η ετήσια ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής, της αιολικής και της πυρηνικής ενέργειας

Ξεπέρασε το ήμισυ η συνολική ζήτηση ενέργειας η οποία προήλθε από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σύμφωνα την Ember.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η ευρωπαϊκή παραγωγή 516,5 τεραβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ικανοποίησε το 60% της συνολικής ζήτησης.

Η παραγωγή είναι ένα ετήσιο κέρδος 12% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 και οφείλεται στην ισχυρή ετήσια ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής και της αιολικής ενέργειας και της ανάκαμψης της πυρηνικής ενέργειας.


Αιτίες πτώσης

Η πτώση 12% από έτος σε έτος στη χρήση ορυκτών καυσίμων, συνέπεσε με πτώση 15% της ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, αναφέρει η «δεξαμενή σκέψης» Ember.

Σε αντίθεση με την υπόθεση ότι αυτό είναι έργο των ηλιακών πάρκων και των ανεμογεννητριών (οι 2 ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές σε όλη την Ευρώπη), οι ισχυρές επιδόσεις οδηγήθηκαν από την πυρηνική ενέργεια (αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση) και την υδροηλεκτρική ενέργεια που στο 17,2% της συνολικής ηπειρωτικής ζήτησης ενέργειας ήταν το υψηλότερο ποσοστό υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται ποτέ στην Ευρώπη.

 

Αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Η χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 23% σε ετήσια βάση στις 152 τεραβατώρες, με επικεφαλής τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Πορτογαλία. Αυτό ήταν εξαπλάσιο της συνολικής απόδοσης ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης, η οποία ξεπέρασε τις 24 TWh.

Η αιολική ενέργεια παρήγαγε εντυπωσιακά 137,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2024, αυξημένη κατά 14%.

Σε αρκετές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η πλειοψηφία του πληθυσμού τους χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Τα ευρωπαϊκά σχέδια για πράσινες πηγές ενέργειας

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν έξυπνες αλλά και φιλόδοξες ιδέες για το πώς να ενσωματώσουν περισσότερες πράσινες πηγές ενέργειας στις κοινότητές τους.

Τέτοιο παράδειγμα είναι το σταθερά προωθούμενο σχέδιο του Λίβερπουλ για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου παλιρροϊκής ενέργειας στον κόσμο κατά μήκος του δέλτα του ποταμού Mersey.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης