Η αλλαγή τακτικής της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην ενίσχυση της Ουκρανίας και οι βλέψεις σε πιθανή επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Το έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg, θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε στη στρατιωτική συμμαχία μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ξοδεύουν επιτέλους περισσότερα για την άμυνα.
Mε την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχει αυξηθεί σε 32 μέλη από τα αρχικά 12 το 1949.
Με άλλους τρόπους, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει πιο περίπλοκες προκλήσεις από ποτέ, καθώς προετοιμάζεται για μια σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.
Ακόμη και καθώς η συμμαχία προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σύρεται σε πιο άμεση ανάμειξη στη μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλλαγμένη βοήθεια στην Ουκρανία
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη βοήθεια της Ουκρανίας από ιδιοτροπίες στην πολιτική των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ προτείνει να αναλάβει τον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο μαζί με ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 5 χρόνια.
Αυτή είναι μια μετατόπιση από τις προηγούμενες προσπάθειές της να αποφύγει να τροφοδοτήσει την αφήγηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ είναι μέρος στη σύγκρουση.
Ενώ τα σχόλια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία προκάλεσαν αντιδράσεις από τους ομολόγους τους, πολλοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν σιωπηλά ότι δεν είναι συνετό να αποκλείεται οτιδήποτε υπό το πρίσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Με το βλέμμα στον Ειρηνικό λόγω Τραμπ
Στο εσωτερικό της συμμαχίας, αυξάνονται οι αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια με την πιθανή επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απειλείται να αποσυρθεί.
Πέρα από τον Τραμπ, οι ΗΠΑ εδώ και λίγο καιρό έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ασία και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.
Αυτό κάνει τη διατλαντική συμμαχία να κοιτάζει όλο και περισσότερο στον Ειρηνικό, ακόμα κι αν δεν καλωσορίζει τα ασιατικά κράτη ως μέλη.
Το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποτρέψει μεγάλες συγκρούσεις στα εδάφη του για 75 χρόνια. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επαναλάβει αυτή την επιτυχία στις επόμενες δεκαετίες.
www.worldenergynews.gr