Τελευταία Νέα

Σε περιφερειακό παίκτη θα εξελιχθεί το Τατζικιστάν με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Rogun

Σε περιφερειακό παίκτη θα εξελιχθεί το Τατζικιστάν με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Rogun

Η ασιατική χώρα μπορεί σύντομα να γίνει σημαντικός παραγωγός ενέργειας - Οικονομικές συνέπειες και για τα γειτονικά κράτη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την πλήρη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Rogun στο Τατζικιστάν, κάτι που διαπίστωσε αντιπροσωπεία διευθυντών του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στην Κεντρική Ασία τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του geopoliticalmonitor.com, η συγκεκριμένη ομάδα αντιπροσώπων έκανε στάση στον μερικώς λειτουργικό έργο της ασιατικής χώρας το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τατζικιστάν στα 3600 MW.

 

Έργο που ταλανίζεται για δεκαετίες

Η επίσκεψη ήταν το επιστέγασμα των προηγούμενων δεσμεύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το έργο καθώς και του εν λόγω κράτους που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της σύνδεσης της 1ης γεννήτριας στο δίκτυο το 2018.

Το φράγμα, ωστόσο, αντιμετωπίζει μεγάλη κριτική από περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές ομάδες, καθώς και γεωπολιτικές ανησυχίες.

Γειτονικές χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν ανησυχούν ότι παρόλο που το Rogun βρίσκεται πολύ μέσα στο Τατζικιστάν και μακριά από τα διεθνή σύνορα, η εκτροπή του νερού από τη λεκάνη απορροής θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη βιομηχανία βαμβακιού του πρώτου.

Παρά τα προβλήματα υπέρβασης του κόστους, το έργο του φράγματος Rogun είναι ουσιαστικά μια επιχείρηση πολύ μεγάλη για να αποτύχει σε μια χώρα όπου πάνω από το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Δεκαετίες στα σκαριά, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Rogun πρόκειται να έχει την 3η και τελευταία του γεννήτρια στο δίκτυο μέχρι το τέλος του 2025.

Η πανδημία του κορωνοϊού σταμάτησε τη σύνδεση αυτής της 3ης γεννήτριας μέχρι να αρχίσει να χύνεται σκυρόδεμα τον Ιούλιο του 2022.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το Τατζικιστάν έχει τη δυνατότητα για έως και 527 τεραβατώρες ενέργειας εκ των οποίων μόνο το 4% αξιοποιείται (προς το παρόν).

 

Οι παροχές του έργου

Όταν η τελική γεννήτρια τεθεί σε λειτουργία, η συνολική δυναμικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα αυξηθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με όταν το φράγμα δεν ήταν καν εν μέρει λειτουργικό.

Φυσικά, αυτό έχει οικονομικές συνέπειες τόσο για το Τατζικιστάν όσο και για τους γείτονές του. Το Τατζικιστάν χρειάζεται ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον αναπτυσσόμενο βιομηχανικό του τομέα. Η αυξημένη πλεονάζουσα χωρητικότητα από το υδροηλεκτρικό της δίκτυο σημαίνει ότι μπορεί να εξαχθεί περισσότερη ενέργεια σε γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Κιργιστάν.

Με το δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας του, το Τατζικιστάν θα μπορούσε σύντομα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός ενέργειας, επιτρέποντάς του να υπερβεί το βάρος του στην περιφερειακή γεωπολιτική.

Τα οφέλη για την Ντουσάνμπε σε αυτόν τον τομέα αντισταθμίζουν το υπέρογκο κόστος του έργου του φράγματος Rogun.

 

Παραμένει φτωχό κράτος το Τατζικιστάν

Το Τατζικιστάν είναι μια από τις πιο ορεινές χώρες στον κόσμο και έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επί του παρόντος, η οικονομία του Τατζικιστάν κυριαρχείται από εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και ορυκτών.

 

Τα εμβάσματα από Τατζίκους στο εξωτερικό καθιστούν το ΑΕΠ της το πιο εξαρτώμενο από τα εμβάσματα από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας ήταν σχεδόν πάντα πάνω από 6% ετησίως από το έτος 2000, με εξαίρεση τη Μεγάλη Ύφεση του 2008 και την πανδημία COVID-19.

Παρόλα αυτά, η χώρα εξακολουθεί να είναι σχετικά φτωχή, διαχειριζόμενη κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 1.356 $, στο ίδιο επίπεδο με τα χρόνια που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το ποσοστό αστικοποίησης είναι χαμηλό μιας και μόνο το 27% περίπου του πληθυσμού της χώρας ζει σε πόλεις.

Μετά το τέλος του καταστροφικού εμφυλίου της το 1997, η χώρα κατάφερε να ανακάμψει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης