Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κατρίνης: Χρειάζονται ισχυρότερα κίνητρα για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού

Κατρίνης: Χρειάζονται ισχυρότερα κίνητρα για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού
Απαντώντας σε ερωτήσεις του «NextDeal», ο κ. Κατρίνης αναδεικνύει την αξία των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ασφάλισης
Την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού στην περιουσία, στην υγεία και τη σύνταξη επισημαίνει με δηλώσεις του στο «NextDeal» ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «NextDeal», ο κ. Κατρίνης αναδεικνύει την αξία των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ασφάλισης, μία θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, και υπογραμμίζει τη σημασία των ισχυρότερων κινήτρων προκειμένου να διευρυνθεί η αξιόπιστη ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού. Η θέση αυτή του κ. Κατρίνη ενισχύει την πεποίθηση του ασφαλιστικού κλάδου ότι ωριμάζει η ιδέα ανάληψης ευρύτερων πολιτικών πρωτοβουλιών από το πολιτικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού. Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση ενισχύθηκε και από τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη ανοικτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ. Ακολουθούν οι ερωτήσεις του «NextDeal» και οι απαντήσεις του κ. Κατρίνη.

Πώς θα καλυφθεί το ασφαλιστικό κενό στην Περιουσία, στην Υγεία και τη σύνταξη;

Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί μέσω συνεργειών του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης, σε ένα πλαίσιο που αποδίδει αμοιβαία οφέλη, χωρίς να αφαιρεί, να στερεί ή να απεμπολεί κανένα δημόσιο αγαθό ή κοινωνική παροχή που διαθέτει το κράτος στους πολίτες. Μιλάμε επομένως για ένα σύστημα στο οποίο ο ιδιωτικός πυλώνας θα λειτουργεί συμπληρωματικά και μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να έχουμε τελικά ένα δίκαιο και μακροπρόθεσμα βιώσιμο μοντέλο, που να προσφέρει αξιόπιστη ασφαλιστική κάλυψη στο σύνολο των πολιτών σε θέματα υγείας, σύνταξης και περιουσίας. Προϋπόθεση αποτελούν πάντοτε οι ισχυρές δημόσιες δομές και τα συστήματα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ούτε ο ιδιωτικός πυλώνας, του οποίου ο ρόλος είναι διαφορετικός από τις καθολικές υπηρεσίες που οφείλει να προσφέρει το κράτος στους πολίτες του.

Ποια είναι η άποψή σας για την έκπτωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες;

Τα χαμηλά φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ούτε συνέργεια αποτελούν ούτε και επαρκούν για να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών στην Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής και από την άλλη η κλιματική κρίση μάς δείχνει με αυξανόμενο ρυθμό το πιο απειλητικό της πρόσωπο. Με δεδομένο ότι το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος τέτοιων ασφαλιστικών κινδύνων, χρειάζεται άλλη προσέγγιση και ισχυρότερα κίνητρα. Σήμερα αυτό δεν το βλέπουμε, παρότι η ασφάλιση των κατοικιών στην Ελλάδα φτάνει μόλις στο 16%, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινείται στο 70% με 80%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης